UTRECHT - Blikseminslagen hebben in de nacht van dinsdag op woensdag het treinverkeer in het zuidoosten van het land voor een groot deel plat gelegd. Tussen Roermond, Venlo, Eindhoven en Nijmegen viel het treinverkeer vrijwel geheel stil. Tussen Venlo en Roermond, tussen Eindhoven en Weert en tussen Eindhoven en Horst-Sevenum reden rond 08.00 uur wel weer stoptreinen.

De verwachting is dat veel reizigers woensdag tijdens de ochtendspits grote vertraging ondervinden. Volgens een voorzichtige prognose kan het treinverkeer rond 10.00 uur weer op gang zijn, meldde een woordvoerster van ProRail Verkeersinformatie.

Blikseminslagen

De problemen begonnen rond middernacht. Door meerdere blikseminslagen raakten grote delen van de trajecten beschadigd. Seinen raakten buiten werking en wissels kwamen verkeerd te liggen. Op diverse treinbanen vielen treinen stil. Tientallen reizigers in deze treinen moesten rond middernacht door taxi's en een bus worden opgehaald.

Het technisch personeel van de spoorwegen is bezig met herstelwerkzaamheden, maar er is zoveel beschadigd dat woensdagochtend slechts een deel van het treinverkeer kan worden hervat.

Tussen Roermond en Weert, tussen Venlo en Horst-Sevenum en tussen Nijmegen en Venlo ligt de boel nog plat. Er zijn bussen besteld voor gestrande reizigers. Volgens de zegsvrouw van ProRail komen die echter slechts sporadisch opdagen, als gevolg van de enorme vraag naar bussen.