WASHINGTON - De Amerikaanse militaire aanklagers hebben de tenlastelegging ingetrokken tegen Mohammed al-Qahtani, de vermoedelijke zogeheten twintigste kaper van de terreuraanslagen van 11 september 2001.

Dit heeft het Pentagon dinsdag laten weten. Het Amerikaanse ministerie van Defensie gaf geen nadere verklaring voor de stap. De gekozen procedure geeft overigens de mogelijkheid de verdachte opnieuw aan te klagen.

Bij de aanslagen, waarbij vliegtuigen zich in de twee torens van het WTC in New York en het Pentagongebouw in Washington boorden, kwamen duizenden mensen om het leven. Qahtani zou uiteindelijk niet aan de terreurdaad hebben deelgenomen omdat hij de VS niet in kwam.

Guantanamo Bay

De Saudiër werd in februari met nog vijf gevangenen in het detentiecentrum op de Amerikaanse marinebasis Guantanamo Bay in staat van beschuldiging gesteld. De vervolging van de andere vijf wordt wel doorgezet.

Onder hen zijn Khalid Sheikh Mohammed, die zegt het brein achter de aanslagen van 11 september te zijn, en Ramzi bin al-Shibh, die als een intermediair zou hebben gediend tussen de kapers en het leiderschap van al-Qaeda.

De verdachten worden berecht door een militaire commissie die speciaal voor gedetineerden in Guantanamo in het leven is geroepen.

Mensenrechten

Mensenrechtengroepen en advocaten hebben veel kritiek op de militaire commissies, omdat de rechten van de verdachten sterk zijn ingeperkt. Zij vrezen dat de verdachten geen eerlijk proces zullen krijgen.