UTRECHT - De ANWB waarschuwt voor drukte op de wegen in verband met de staking van de streekbussen. Voor woensdag verwacht de organisatie geen enorme problemen op de weg.

Woensdag is doorgaans een rustige dag. Bovendien is de actie aangekondigd en mensen houden er dan vaak rekening mee, aldus een woordvoerder.

Op donderdag is het meestal drukker. Bovendien wordt er dan regen verwacht en dat maakt de kans op files groter. De ANWB adviseert mensen zo mogelijk samen te rijden of met de auto tot het station te gaan en dan verder met de trein te reizen.

Actie

In het grootste deel van het land rijden woensdag en donderdag geen streekbussen. De chauffeurs staken voor een hoger loon. FNV Bondgenoten verwacht dat veel chauffeurs aan de actie zullen meedoen. In Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Dordrecht, in de Achterhoek en een klein deel van Friesland rijden de bussen wel. De buschauffeurs daar vallen onder een andere cao.

De staking volgt op de publieksvriendelijke acties tijdens de afgelopen feestdagen. Toen controleerden de chauffeurs de kaartjes niet en konden mensen gratis reizen.

Informatienummer

Bij het reisinformatienummer 0900 9292 leidde de aangekondigde staking dinsdag al tot extra drukte. Mensen willen weten waar zij aan toe zijn. Woensdag zet de dienst extra mensen in omdat zij vooral in de ochtenduren extra drukte verwacht.

Cao-onderhandelingen

De cao-onderhandelingen tussen de bonden en de werkgevers liepen in april vast. De bonden eisen een structurele loonsverhoging van 3,5 procent en een structurele verhoging van de eindejaarsuitkering met 0,5 procent.

De werkgevers vinden het onbegrijpelijk dat de bonden niet verder willen praten over hun loonbod van 11,5 procent meer loon in drie jaar tijd en een eenmalige uitkering van 0,5 procent. Wel zouden de chauffeurs dan een kwartier pauze niet langer doorbetaald krijgen.