DEN HAAG - De Tweede Kamer maakt zich grote zorgen over de uitzetting van ex-asielzoekers die niet onder de pardonregeling vallen en Nederland moeten verlaten. Van de circa 5900 buitenlanders die geen verblijfsvergunning krijgen, staat van 180 personen vast dat ze zijn vertrokken.

Zeker zevenhonderd buitenlanders blijken onvindbaar. Een deel van hen moet het land uit omdat ze na de afwijzing voor het pardon geen recht meer hebben om in Nederland te verblijven. Een ander deel van de groep zou wel onder de pardonregeling vallen, maar is desondanks vertrokken. Waarheen is onbekend.

Dat blijkt uit een brief over de uitvoering van de pardonregeling die staatssecretaris Nebahat Albayrak van Justitie dinsdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Sinds juni vorig jaar is aan ruim 26.800 vreemdelingen een verblijfsvergunning aangeboden. Het totale aantal komt naar verwachting uit op 27.500.

"Ik vind het goed om te zien dat de terugkeer op gang komt'', zei Albayrak in een toelichting. De PvdA-bewindsvrouw waarschuwde wel dat het een "bijzonder moeilijke groep'' betreft, die vaak niet zomaar uit te zetten is en al lange tijd in Nederland verblijft.

Teleurgesteld

De Kamer is echter ronduit teleurgesteld dat slechts 180 aantoonbaar zijn vertrokken. Kamerlid Wim van de Camp van regeringspartij CDA zei dat iedereen die niet onder het pardon valt, Nederland op de kortst mogelijke termijn moet verlaten.

Hans Spekman van coalitiegenoot PvdA vindt dat de pardonregeling overwegend goed wordt uitgevoerd. "Maar de achilleshiel blijft de terugkeer. Dat maar 180 mensen zijn vertrokken, vind ik slecht. Daar moet het roer om.''

Spekman wijt de problemen met de terugkeer deels aan de herkomstlanden en asielzoekers. Maar ook de overheid treft blaam, aldus de PvdA'er. "Het asielbeleid is totaal verpolitiekt. Daardoor is een log systeem ontstaan en het doel uit zicht geraakt.'' Van de Camp stelde dat het uitzettingsbeleid, ook onder het vorige kabinet, niet goed op gang is gekomen.

Schrijnend

VVD'er Henk Kamp noemde het schrijnend dat 180 ex-asielzoekers Nederland hebben verlaten, terwijl 26.800 vreemdelingen een verblijfsvergunning kunnen afhalen. Ook PVV'er Sietse Fritsma vindt het aantal vertrokken vreemdelingen "minimaal en niet iets om trots op te zijn''.

De rechtse oppositiepartijen vrezen dat vreemdelingen die buiten het pardon vallen, in Nederland blijven omdat Albayrak met de regeling hoop heeft gegeven op nieuwe vormen van coulance voor buitenlanders die hier al vele jaren wonen. "De overheid slaagt er niet in om mensen het land uit te krijgen'', aldus Kamp. "Dat komt omdat ze geen standvastig beleid voert.''

Aanzuigende werking

Albayrak concludeert al met al dat de pardonregeling na een jaar nagenoeg is afgerond. "We blijven ver binnen de schattingen van het aantal verblijfsvergunningen en van een aanzuigende werking is niets gebleken.'' De huisvesting van mensen die mogen blijven, verloopt volgens de staatssecretaris ook volgens planning.