STOCKHOLM - De zeker 100 ton olie die is gelekt uit een Chinese tanker sinds die zaterdag zonk voor de Zweedse kust na een aanvaring met een Pools vrachtschip, vormt geen milieuramp. Dat hebben Zweedse deskundigen dinsdag gezegd.

De eerste olie uit de bulkcarrier Fu Shan Hai spoelde dinsdagochtend aan op de Zweedse zuidkust. Het schip, dat 1700 ton olie aan boord had, ligt op 70 meter diepte en lekt nog steeds.

Vakantie

Hoewel met olie besmeurde zeevogels vechten voor hun leven, is er volgens experts geen sprake van een ecologische ramp. Sture Hansson, marien bioloog van de Universiteit van Stockholm, zei: "Het is ongelukkig als mensen hun vakantie erdoor bedorven zien, maar de olie is biologisch afbreekbaar en niet bijzonder giftig. En het meeste ervan kan worden opgeruimd". Klas Hjelm van het Zweeds Genootschap voor Natuurbehoud is het met hem eens. "Alle olievervuilingen zijn ernstig, maar dit is geen ramp voor de Oostzee.

Speciale schepen uit Zweden, Denemarken, Polen en Duitsland zijn inmiddels bezig met het opruimen van de olie. Onder water wordt gepoogd het lek van de Fu Shan Hai te dichten.