MAASTRICHT - Drie inzittenden van een personenauto die afgelopen weekeinde in Maastricht bij een verkeersongeval om het leven kwamen, waren drugsrunners. Dat maakte districtchef Frans Kooiman van de politie Maastricht dinsdag bekend.

De drie mannen (20-25 jaar) waren afkomstig uit Rotterdam. De vierde inzittende van de personenauto die met hoge snelheid tegen een muur langs de A2 botste, is een 21-jarige man uit Gouda.

Hij raakte zwaargewond. Bij de aanrijding was volgens de politie een tweede auto betrokken die er vervolgens vandoor is gegaan.

Projectielen

"Dit kan zo niet doorgaan", fulmineerde burgemeester Gerd Leers van Maastricht dinsdag. "Maastricht wil geen stad zijn waar de projectielen als rijdende bommen door de stad heen racen". Hij wees erop dat er een patroon is ontstaan waarin drugsrunners door de stad racen.

"Mensen rijden zich dood, letterlijk, is nu gebleken. Nu gaat het nog om de drugsrunners zelf, morgen misschien om onschuldigen."

De afgelopen zeven maanden stak de politie 10.000 manuren in onderzoek naar drugsrunners. In die tijd werden 850 drugsrunners gecontroleerd, van wie er 125 zijn opgepakt. Ook werden 67 auto's van drugsrunners in beslag genomen. 151 Verdachten kregen een gebiedsontzegging. Desondanks bleven ze terugkomen, zei Leers.

Front

Hij wil dat de ministeries van Justitie en Binnenlandse Zaken meer doen om de overlast van drugsrunners in de grensregio's aan te pakken. Hij wil proberen met de burgemeesters van Terneuzen, Venlo en Nijmegen een front te vormen naar Den Haag.

Hij eist met name extra agenten, meer recherchecapaciteit en medewerking aan het verplaatsen van coffeeshops uit het centrum.

Minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie sprak dinsdag zijn steun uit voor een krachtige bestrijding van drugstoerisme in de grensregio's. "Wij zijn voor een harde aanpak", aldus de minister. Hij ging niet concreet in op de roep om extra capaciteit.