HAARLEM - De rechters die zich dinsdag zouden buigen over de zogenoemde Haarlemse snelkookpanmoord vinden dat de zaak aan drie andere rechters moet worden overgedragen.

Daarom dienden zij dinsdag een zogenoemd verschoningsverzoek in. Een speciale kamer beslist uiterlijk 27 mei of dit verzoek wordt ingewilligd.

OM

Vorige week kregen Openbaar Ministerie en verdediging per abuis een stuk van de griffier van de rechtbank, waarin volgens de advocaten al allerlei oordelen over de zaak worden gegeven.

Voorzitter R. Steinhaus zei dat de rechtbank zich weliswaar vrij voelt om onpartijdig over de zaak te oordelen, maar dat dit de angst bij de verdachte voor partijdigheid niet wegneemt. `Om de betrouwbaarheid van de rechtspraak willen wij daarom terugtreden.''

Excuses

Steinhaus bood de verdachte excuses aan voor de fout, die hij zei zeer te betreuren. Een zogeheten verschoningskamer behandelde daarna het verzoek van de drie rechters om terug te treden.

Deze kamer komt binnen twee weken met een beslissing. Als het oordeel luidt dat de oorspronkelijke rechters gewoon kunnen blijven zitten, dan volgt er een wrakingsverzoek, zo heeft de verdediging aangekondigd.

Vertraging

Het proces tegen de hoofdverdachte in deze zaak, de 52-jarige M.Y. uit Haarlem, is hierdoor opnieuw flink vertraagd. Y. zit al 3,5 jaar in voorarrest. Het OM beschuldigt hem ervan dat hij in 1997 zijn toen 28-jarige broer heeft vermoord. Het hoofd werd in een snelkookpan uitgekookt en het lichaam door een vleesmolen gedraaid.

Moord

Y. zou in 2002 ook zijn 30-jarige ex-vrouw op gruwelijk wijze hebben vermoord. De man ontkent beide misdrijven.

Het proces liep eerder al vertraging op doordat de verdachte eind 2006 zijn twee advocaten wegstuurde en drie nieuwe rechters op de zaak werden gezet nadat een medeverdachte vorig jaar tot acht jaar cel was veroordeeld.