DELFT - In een gebouw van de faculteit Bouwkunde van de TU Delft woedt sinds dinsdagochtend een zeer grote brand. De brandweer is met groot materieel aanwezig. Iedereen heeft het pand aan de Berlageweg kunnen verlaten.

De brand is veroorzaakt door kortsluiting. Een waterleiding op de zevende verdieping sprong vroeg in de morgen, waarna het water voor kortsluiting zorgde bij een koffieautomaat een verdieping lager.

De brand zou al rond kwart over negen zijn ontstaan. Iemand heeft een leiding zien branden, maar de rookontwikkeling maakte het onmogelijk het vuur direct te blussen.

Verloren

De brandweer heeft zich inmiddels teruggetrokken uit het gebouw omdat de constructie niet meer te vertrouwen is. De kans bestaat dat het gebouw aan de Berlageweg als verloren moet worden beschouwd, aldus de brandweer.

De omgeving rond het gebouw is afgezet om de vele honderden belangstellenden op een afstand te houden. Volgens de brandweer is er instortingsgevaar.

Studentenflat

Een studentenflat tegenover de brandende faculteit is ontruimd. De bewoners moesten van de brandweer het gebouw verlaten in verband met de dichte rook.

Asbest

Er zijn gevaarlijke stoffen vrijgekomen, maar niet in dusdanige concentraties dat het gevaarlijk is. In het gebouw is ook asbest aanwezig, maar er zijn geen deeltjes in de omgeving aangetroffen.

De gemeente Delft adviseert bewoners van de wijken Voorhof, Buitenhof en Tanthof deuren en ramen gesloten te houden en niet naar buiten te gaan als dat niet strikt noodzakelijk is.

Burgemeester Bas Verkerk noemt de brand "rampzalig voor de TU". Hij benadrukt dat hij blij is dat er geen slachtoffers zijn gevallen.

Explosie

Ooggetuigen melden dat rond 13.30 uur aan de linkerkant van het gebouw een explosie plaatsvond waar diverse ramen sneuvelden. Bij het gedeelte dat tot op dat moment nog redelijk intact was, trok de brandweer zich snel terug.

Ook de hoogwerker waar vanaf geblust werd zou de werkzaamheden gestaakt hebben.