ENSCHEDE - Bij het plastic-recyclingbedrijf Rodepa in Enschede heeft dinsdagmorgen uur een grote brand gewoed. Het pand is niet meer te redden. Het personeel kon zich tijdig in veiligheid brengen.

Vanwege de aanwezigheid van plastic in de fabriek doet de brandweer buiten metingen op giftige stoffen.

Het vuur sloeg al snel over naar omliggende bedrijfspanden. Rond half elf waren exploderende gasflessen te horen. Meer dan honderd brandweerlieden uit de regio hebben het vuur bestreden, meldt een politiewoordvoerder.

Rookwolken

Een groot deel van het bedrijventerrein De Marssteden is nog afgezet. Ook de afslag Westerval op de A35 was enige tijd in beide richtingen afgesloten. Er hingen enorme rookwolken boven Enschede.

Het is dinsdag precies acht jaar geleden dat de stad werd getroffen door de vuurwerkramp. Ook toen hingen er dikke rookwolken boven Enschede.

Vlammenzee

Rond half twaalf had de brandweer het vuur onder controle. Twee bedrijfsgebouwen zijn in de vlammenzee opgegaan, een derde bedrijf liep grote schade op. Een persoon is met lichte brandwonden naar het ziekenhuis overgebracht. Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend.

Akelig gevoel

"Toen ik hierheen reed, werd ik overvallen door een heel akelig gevoel. Hoe wrang kan het zijn? Op het moment van de brandmelding zaten we in de kazerne net aan de koffie. Tien minuten eerder hielden we een korte herdenking bij het monument van vier brandweerlieden die bij de vuurwerkramp om het leven kwamen", vertelt brandweerman Johan Bos tussen het blussen door.

"Een inktzwarte dag die nu opnieuw door je hoofd spookt. Nee, ik heb niet getwijfeld, het is tenslotte mijn werk."