AMSTERDAM - In januari vierde Murugan, de oudste mannetjesolifant van Europa, nog zijn 50e verjaardag, maar enkele maanden later "is zijn kwaliteit van leven onaanvaardbaar geworden", aldus dinsdag zijn verzorgers en het veterinair medisch team van Artis. De Amsterdamse dierentuin laat de olifant inslapen.

Hij heeft ouderdomskwalen, waaronder pootproblemen en vochtophoping in de buik. Tot dusver was er altijd hoop op herstel, maar nu niet meer, meldde Artis in een persbericht. Artis heeft moeten beslissen hem uit zijn lijden te verlossen.

Murugan heeft geen nageslacht. Hij taalde niet naar de twee vrouwtjesolifanten in zijn hok. Tijdens de homomanifestatie Gay Pride besteedde Artis in augustus 2000 aandacht aan zijn seksleven. Zijn problemen met paren bracht de leiding van Artis ertoe een foto van een 'naakte' olifant in zijn verblijf op te hangen.

Naar aanleiding van zijn 50e verjaardag verscheen er in april een biografie van Murugan onder redactie van Artisdirecteur M. Frankenhuis. In 1954 had de toenmalige premier Pandit Nehru van India de Aziatische olifant aan de jeugd van de Amsterdamse Spaarndammerbuurt geschonken. Het Artispersoneel is zeer aangedaan over het naderende verscheiden van Murugan.