GENEVE - In Genève is dinsdagochtend de rust weergekeerd terwijl de leiders van de G-8 lidstaten, bijeen in het nabijgelegen Evian, hun driedaagse top hebben afgesloten. In de slotverklaring zijn doelen, wensen en plannen opgenomen over onder meer Irak en de wereldeconomie. Gastheer president Chirac sprak na afloop van een "top van dialoog en onderling vertrouwen".

Bekijk hier de video over de rellen

"We hebben vertrouwen in de capaciteiten van onze economieën te herstellen", aldus de Franse president Chirac. In Evian - aan het meer van Genève - waren de leiders van de zeven belangrijkste industrieleden (VS, Japan, Groot-Brittannië, Frankrijk, Italië, Duitsland, Canada) en Rusland bijeen. Ze praatten over de wereldeconomie, Irak, hulp aan Afrika, verspreiding van massavernietigingswapens en terrorisme. Ook hebben ze geprobeerd de relatie tussen de VS en enkele Europese landen, die is verzuurd door de kwestie-Irak, te verbeteren.

Soevereiniteit

De VS en zijn G8-partners hebben afgesproken Irak zijn volledige soevereiniteit terug te geven. Volgens de slotverklaring moet Irak een democratie worden en in vrede met zijn buren leven. De G8-landen vinden dat het tijd is om werk te maken van Iraks wederopbouw. "We hebben de unanieme aanvaarding verwelkomd van de VN-resolutie 1483 (voor het opheffen van de sancties)", aldus de verklaring.

Oorlog

De oorlog in Irak in maart spleet de G8-groep in feite in tweeën. Groot-Brittannië, Italië en Japan steunden een Amerikaanse aanval, terwijl Canada, Frankrijk, Duitsland en Rusland er erg tegen waren. In Evian is getracht de relaties weer te verbeteren. President Bush en zijn Franse collega Chirac deden hun best te doen voorkomen alsof ze weer vrienden waren.

Verder is afgesproken dat Iran niet zal worden aangevallen om zijn massavernietigingswapens. "Iran zal geen tweede Irak zijn, daar zijn we het over eens", zei de Duitse bondskanselier Schröder dinsdag. Mocht Teheran blijven weigeren om inspecteurs onverwachte wapeninspecties te laten uitvoeren, dan zal Rusland zijn steun aan nucleaire zaken in Iran staken, zei Schröder.

Rusland helpt Iran bij het bouwen van een kerncentrale, voor burgerdoeleinden. De Russische president Poetin bevestigde dat. De hulp gaat door, maar het Iraanse kernwapenprogramma moet onder internationale controle komen, aldus Poetin.

Antiglobalisten

Dinsdag laaiden de protesten van antiglobalisten rond de top weer op. Duizenden demonstranten blokkeerden een belangrijke brug in Genève. In de nacht kwam het weer tot rellen. Chirac had ook leiders uit Azië, Afrika, Latijns-Amerika en van de Arabische landen uitgenodigd. Zo was China er, met de nieuwe president Hu Jintao, voor het eerst bij.