PEKING - China heeft 50.000 soldaten gemobiliseerd om te helpen bij herstelwerkzaamheden na de aardbeving die maandag het zuidwesten van China trof. Dat hebben staatsmedia dinsdag gemeld.

Ruim 16.000 militairen zijn al bezig met hulpwerkzaamheden. Per vliegtuig, trein, vrachtauto of te voet gaan dinsdag 34.000 militairen naar de de provincie Sichuan om hulp te verlenen.

Toeristen

Zeker 37 toeristen zijn omgekomen toen hun bus door een landverschuiving werd getroffen. Het is onduidelijk of het om Chinese of buitenlandse toeristen gaat.

In dezelfde provincie Wolong worden tevens zeventien Britse toeristen vermist.

Ongeveer 2000 toeristen zouden gestrand zijn in het district Aba in het noorden van Sichuan. In dat gebied wonen veel Tibetanen.

Reuzenpanda's

De ongeveer zestig reuzenpanda's die zijn gehuisvest in een fokcentrum bij Chengdu zijn ongedeerd gebleven. Over het lot van de reuzenpanda's in een ander reservaat in Wolong is niets bekend.

Het Wolong-reservaat is het belangrijkste centrum voor het fokken van de bedreigde reuzenpanda en ligt in het bergachtige gebied Wenchuan, waar het epicentrum van de beving lag.

Mianzhu

Alleen al in de stad Mianzhu in de Chinese provincie Sichuan zouden maandag zeker 10.000 mensen bedolven zijn geraakt door gebouwen die zijn ingestort na een hevige aardbeving.

Mianzhu ligt op ongeveer 35 kilometer van het epicentrum van de beving met een kracht van 7,8 op de schaal van Richter.

In de iets verderop gelegen stad Shifang zouden 3000 mensen zijn omgekomen. Daar zijn onder meer twee chemische fabrieken ingestort. Meer dan 80 ton vloeibare ammoniak is weggelekt.

Fabriek

Duizenden mensen zijn omgekomen nadat een fabriek was ingestort in Hanwang in de Chinese provincie Sichuan. De stoomturbinefabriek stortte in door de aardbeving.

Ten tijde van de aardbeving waren er 5000 tot 6000 mensen werkzaam in de fabriek, die op ongeveer 40 kilometer van het epicentrum van de aardbeving lag.

Geen Nederlanders

In het gebied dat het zwaarst is getroffen zijn voor zover bekend geen Nederlanders werkzaam. Wel zitten er drie kleine Nederlandse bedrijven, die werken met volledig Chinees personeel. Dat heeft een woordvoerder van de Nederlandse ambassade in Peking dinsdag laten weten.

Maandag meldde een woordvoerster van de ANWB, die de Nederlandse alarmcentrales coördineert, dat er tot dan geen meldingen waren binnengekomen over Nederlandse toeristen die in de problemen waren geraakt.

Japan

Japan treft voorbereidingen om hulp te sturen naar het getroffen gebied. Ook andere landen als de Verenigde Staten, Frankrijk, Duitsland en ook de Europese Unie hebben hulp aangeboden.

Het is onduidelijk hoeveel slachtoffers zijn gevallen bij de aardbeving. Volgens een woordvoerder van het district Aba in de provincie Sichuan is het lot van rond de 60.000 mensen in de regio nog onduidelijk.

Eerder werd een aantal van ongeveer 12.000 doden gemeld door de staatsmedia. Waarschijnlijk ligt het aantal dodelijke slachtoffers beduidend hoger.

Tenten

Volgens de woordvoerder hebben zeker 30.000 mensen de nacht in de openlucht doorgebracht en is er een gebrek aan tenten, voedsel, medicijnen en satellietcommunicatie in de regio.

Vooralsnog moeten hulpgoederen volgens de woordvoerder vooral vanuit de lucht aangevoerd worden, omdat de straten versperd zijn. Het is nog onduidelijk hoe het er in de dorpjes in de bergen voorstaat.

Het leger heeft zeker twintig vliegtuigen beschikbaar gesteld en treft voorbereidingen om hulpgoederen over het getroffen gebied te verspreiden.