SHARM El-SHEIKH - De Amerikaanse president Bush heeft dinsdag op de top met Arabische leiders in de Egyptische badplaats Sharm el-Sheikh gezegd dat het hem menens is, als hij zegt dat er een Palestijnse staat moet komen. Hij zei dat Israël moet garanderen dat de Palestijnen grondgebied kunnen krijgen dat ze een "thuis kunnen noemen".

Bush zei ook dat Israël daartoe de kwestie van de joodse nederzettingen moet oplossen. Dat is een gevoelig punt in de besprekingen. "Israël heeft verantwoordelijkheden." Volgens het vredesplan, ook bekend als de routekaart, moeten alle joodse nederzettingen die sinds maart 2001 in bezette gebieden zijn gebouwd, verdwijnen.

Bush sprak een half uur met de regeringshoofden van Egypte, Bahrein, Saudi-Arabië, Jordanië en de Palestijnse premier Mahmoud Abbas. Het onderhoud werd omstreeks 13.15 uur (Nederlandse tijd) beëindigd, aldus een correspondent van het Franse persbureau AFP. Bush hoopt van deze leiders steun te krijgen voor de routekaart, het stappenplan dat tot vrede in het Midden-Oosten moet leiden. Hij heeft zichzelf een belangrijke rol in dat proces toebedeeld.

Tegen de nieuwe, en allereerste Palestijnse premier Mahmoud Abbas zei Bush: "Ook u heeft een verantwoordelijkheid en die heeft u op zich genomen. Ik wil met u werken, zoals de andere leiders hier. We moeten niet toestaan dat een groepje mensen, een paar moordenaars, een paar terroristen, de dromen en hoop van velen verwoesten." Abbas beloofde eerder een eind te maken aan het geweld van gewapende Palestijnse groeperingen tegen Israëlische burgers.