BELGRADO - De pro-Europese lijst onder leiding van de Democratische Partij (DS) van president Boris Tadic haalt geen meerderheid in het Servische parlement. Dat maakte de kiescommissie maandag bekend.

Het anti-Europese blok zou daarentegen wel een meerderheid in het 250 zetels tellende parlement kunnen smeden.

Voorlopige uitslag

Bij de parlementsverkiezingen van zondag sleepte de lijst aangevoerd door de DS volgens de voorlopige uitslag van de kiescommissie 102 zetels binnen.

De ultranationalistische Servische Radicale Partij (SRS) van Tomislav Nikolic blijft steken op 77 zetels. De DSS van de nationalistische premier Vojislav Kostunica mag dertig parlementariërs leveren.

De socialisten (SPS) van oud-president Slobodan Milosevic krijgen twintig zetels en de liberale democraten (LDP) veertien. De nationale minderheden leveren zeven volksvertegenwoordigers.

Coalitie

Het anti-Europese blok is maandag direct begonnen met onderhandelingen over de vorming van een coalitie. Nikolic en Kostunica spraken elkaar in Belgrado.

Volgens een zegsman van de SRS er "vergaande overeenstemming over het karakter, de doelstellingen en het programma van de toekomstige regering".

Samen met de socialisten zouden Nikolic en Kostunica 127 van de 250 parlementariërs achter zich krijgen. De SRS-leider zou maandag ook nog met de socialisten overleggen.

SRS

Ondanks het verlies van vier zetels blijft de SRS de grootste partij in het parlement. De DS van Tadic is de belangrijkste partij binnen de pro-Europese lijst 'Voor een Europees Servië'.

De DS haalde 62 zetels. De overige veertig zetels gaan naar andere partijen op deze lijst.

Felicitaties

Talrijke landen waaronder de Verenigde Staten, Zweden en Frankrijk hebben Tadic gefeliciteerd en spraken de hoop uit dat er een hervormingsgezinde regering komt.

Huidig EU-voorzitter Slovenië verwelkomde de uitslag. Olli Rehn, de Europees Commissaris die belast is met EU-uitbreiding, zei dat Servië "de motor van westelijk Balkan kan worden".

De EU zal een op Europa georiënteerde Servische regering helpen, zei hij.

Maxime Verhagen

Minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen zei dat de actie van de Europese Unie om Servië uitzicht te bieden op lidmaatschap goed heeft gewerkt.

Volgens hem was het van invloed op de overwinning van Tadic, zei hij.