AMSTERDAM - Het kerstpakket: er is niks aan of het deugt niet. Iedereen wil er een krijgen, maar als de buit eenmaal binnen is, valt het vaak tegen. Wat kreeg Nederland dit jaar zoal in de maag gesplitst?

Het ergst zijn natuurlijk degenen eraantoe die niets kregen, zoals Paul Hoekstra: "In mijn kerstpakket zit niets!! Omdat we er geen krijgen!!! Helemaal niets, geen kerstborrel, geen fles wijn, geen pakket, geen kerstboom, geen gratificatie nada noppes niks!!". Ook Petra en Alex ("Welk kerstpakket??") visten achter het net.

Bert kreeg wel een pakket. Maar van zijn blauwe kerstpakket met een blauwe thermoskan, twee blauwe theedoeken, een blauw doosje drop, een blauwe kaars, een fles melk, een fles chocolademelk, een pak pannekoekenmix, een pak speculaasbrokken, een ontbijtkoek, een doosje chocolaatjes, een kunststof opbergtrommel en een blik erwtensoep werd hij niet echt blij. "Een erg standaard en wederom fantasieloos kerstpakket voor het bedrijf (180 werknemers) waar ik werk."

Ruud Brence kreeg een kort maar krachtig geschenk: een ijsmachine.

Zeer content met haar kerstpakket was Abigail. Er zat onder meer een heel leuk houten tafeltje in, een fles wijn, luxe snoep, koekjes, beschuit, koffie, toast, thee, cake, brie, worst, jam en kaasblaadjes. "Allemaal aparte merken, want ik ken er haast geen een", aldus Abigail. "Het ziet er allemaal heel luxe uit in elk geval."

Klein vrouwtje

"En het was een gigantische doos. Ik ben maar een klein vrouwtje en hij is half groot als dat ik ben. Iedereen zat me bijna uit te lachen, want volgens sommigen kon ik er wel in wonen. Ik heb geen auto, dus heb ik de inhoud uit de doos gehaald en in drie keer naar huis gesleept in mijn rugzak. Je kan dus gerust stellen dat ik reuze tevreden ben met wat ik heb gekregen."

Sommige bedrijven geven hun werknemers verschillende kerstpakketten. Martijn is daar alles behalve blij mee. "Dat de drie stagiaires een iets kleiner pakket krijgen, valt nog wel enigszins te begrijpen, maar dat er voor het vaste personeel verschillende pakketten zijn, is echt te belachelijk voor woorden. Heb je minder je best gedaan als je een kleiner pakket krijgt? Of krijg je gewoon een groter pakket als je ouder bent? Ik heb in ieder geval geen idee wat de achterliggende reden is."

Gevulde picknickmand

Wim Vermeulen was weer uiterst tevreden met zijn kerstpakket. "Mijn kerstpakket zag er, zoals elk jaar weer schitterend uit. Geen euroversie, zoals ik had verwacht. Het zat in een picknickmand, kompleet met borden, mokken en bestek. Daarnaast zaten er wat gewone dingen in zoals een spuitbus slagroom, zoutjes, koffieroom, toastjes, kruidenboter. Niet bepaald een standaardpakket, maar toch mooi."

Wim vindt wel dat iedereen "tevreden moet zijn met wat je krijgt. Wees blij dat je iets krijgt." In Engeland bijvoorbeeld krijgen de werknemers helemaal geen kerstpakketten, zo schrijft Maaike uit Cambridge.

Het commentaar van Rob Eijkman op het ontbreken van Engelse kerstpaketten is: "Da's inderdaad waar, maar een beetje baas neemt zijn personeel wel mee uit eten en drinken, staat toe dat het halve kantoor de volgende dag vrij neemt, en dat de andere helft onder het bureau ligt te pitten... Vind ik persoonlijk toch leuker dan weer een glazen karaf of een potje paté!"

Chips met tomatensmaak

Debora kreeg van haar baas een kerstpakket met een oude uitvoering van de gameboy erin. "Je kan er tetris mee spelen. Verder een fles wijn, champignonenragout (vind ik niet lekker), doosje thee, twee kleine potjes thee, nootjes, chocoladekoekjes, ragoutbakjes, roombotertoost, chips (tomatensmaak, wat moet je daarmee?) en beschuit." Ze kreeg ook nog een kandelaar voor grote waxinekaarsen. Overigens mailde Pepijn de redactie dat hij wel raad weet met de chips met tomatensmaak. "Ze kan misschien de chips aan mij geven. Ik vind deze namelijk erg lekker en kan ze nergens meer vinden..."

Jeroen Jonker vindt saamhorigheid en gezelligheid belangrijker dan een enorm kerstpakket. "Aangezien het bedrijf dit jaar pas gestart is, is het nu nog geen tijd voor een bonus en grote kerstpakketten. Maar wij zijn afgelopen woensdag met alle medewerkers (18 in totaal) en partners gezellig uit eten geweest op kosten van de baas en bij vertrek kregen wij een heerlijke fles champagne."

Rudolf met kerstmuziekje

Sonja Knecht uit Bussum kreeg een superkerstpakket met onder andere een fleece deken, een ouderwetse fakkellamp met bijhorende olie, een houten wierook doosje, wierook stokjes, witte wijn, aparte koffie, bijhorende suikerzakjes, koffielikeur (caramel), waxinelichtjes met cappuccinogeur, olijven met knoflook, olijvenschaaltje, chocolade, chips, stokbroodjes met knoflook, 2 ontbijtborden, 2 ontbijtmokken en een knuffelbeest (Rudolf) met kerstmuziekje. "Niet verkeerd dacht ik zo," aldus Sonja.

"Mijn kerstpakket bestond dit jaar uit een item, namelijk een mountainbike." mailt Lucien Thierry. "In een IT-bedrijf waar iedereen over een auto beschikt geen slecht idee dacht ik toch, ik ben dan ook zeer tevreden met dit gezonde kerstpakket."