BRUSSEL - De actie van de Europese Unie om Servië uitzicht te bieden op lidmaatschap heeft goed gewerkt. Het heeft invloed gehad op de overwinning van de pro-Europese partij bij de verkiezingen van zondag, meent minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen.

Hij zei maandag in het Radio 1-Journaal blij te zijn met de overwinning van de pro-Europese partij DS van president Boris Tadic. "Er is duidelijk gekozen voor samenwerking met Europa. Dat is positief."

Europarlementsleden Joost Lagendijk (GroenLinks) en Jan Marinus Wiersma (PvdA) delen de mening van Verhagen over de invloed van het akkoord. Het samenwerkingsakkoord van twee weken geleden was lang onzeker.

Oorlogsmisdadigers

Onder de 27 EU-landen lagen Nederland en België dwars, omdat ze aanvankelijk wilden dat Servië eerst bepaalde oorlogsmisdadigers zou uitleveren.

"Ik ben blij dat Nederland op het laatste moment overstag is gegaan", vindt Wiersma. "Daardoor konden de verkiezingen vooral gaan over Europa".

Toekomst

De partij van Tadic is daardoor verrassend beter uit de bus gekomen dan het anti-Europese SRS van Tomislav Nikolic. "Een mooie dag voor Servië", concludeert Wiersma. "De bevolking heeft goed begrepen dat het gaat om een toekomst binnen of buiten Europa."

Onzeker is nog of Tadic zijn winst kan verzilveren door een regering te vormen. Daarvoor zijn allerlei scenario's denkbaar, zoals een minderheidsregering. Lagendijk: "Het helpt alvast dat de liberalen meer dan 5 procent hebben gescoord. Die horen tot het kamp van Tadic".

Dichterbij

Wiersma gaat ervan uit dat het voor Servië mogelijk is om door te gaan met de huidige pro-Europese koers. Minister Verhagen denkt dat volledige samenwerking van Servië met het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag nu wel dichterbij komt.

"Ik verwacht snel vooruitgang op dit punt." Hij gaat ervan uit dat Tadic eerdere toezeggingen over medewerking nakomt.

Lagendijk vindt het wel "merkwaardig" dat ook Serven in het naburige land Kosovo mochten stemmen. Servische nationalisten erkennen de afscheiding van Kosovo niet. "Ik begrijp dat de VN en andere organisaties daar nu geen ruzie over wilden maken. Maar wat mij betreft was dit de laatste keer."