BRUSSEL - Ministers van Ontwikkelingssamenwerking van de 27 EU-landen komen dinsdag in spoedberaad bijeen om de humanitaire situatie in Myanmar te bespreken. Dat heeft de EU-commissaris voor ontwikkelingshulp, de Belg Louis Michel, maandag laten weten.

De bijeenkomst in Brussel moet de situatie bezien in het door de cycloon Nargis getroffen land.

Doel

Doel is dat de EU-landen en de Europese Commissie hun hulp opvoeren. Een week geleden maakte de Europese Commissie 2 miljoen euro vrij voor noodhulp aan slachtoffers in Myanmar.

Minister Bert Koenders (Ontwikkelingshulp) spreekt maandag rond de middag met EU-commissaris Michel. Koenders kan het spoedberaad in Brussel niet zelf bijwonen. Hij is tot en met vrijdag in Mozambique voor een officieel bezoek.

EU

EU-commissaris Louis Michel wil direct na het EU-spoedberaad afreizen naar Myanmar. Hij wil daar met de autoriteiten bespreken hoe de hulp het beste bij de bevolking kan komen. "Het is onze oprechte wens nauw samen te werken met de autoriteiten om het leed van de bevolking te verlichten", zei Michel.

Een hoge ambtenaar zal namens minister Bert Koenders (Ontwikkelinssamenwerking) dinsdag het spoedberaad in Brussel bijwonen omdat de minister tot en met vrijdag in Mozambique is voor een officieel bezoek.

Helpen

Koenders sprak maandagmiddag met EU-commissaris Michel. Hij zegde hem zijn steun toe voor zijn reis naar Myanmar. Volgens Koenders moet de EU duidelijk maken dat ze alles wil doen om de slachtoffers in Myanmar te helpen.

"Er is geen minuut te verliezen. Het leven van tienduizenden mensen staat op het spel. Het gaat er nu echt om dat de toegang van hulp en hulpverleners wordt gewaarborgd."

Doden

Het officiële dodental is opgelopen tot ruim 28.500. Meer dan 33.000 mensen worden vermist, aldus de staatstelevisie.

Volgens de Verenigde Naties zijn er veel meer vermisten: 220.000. De VN baseren zich op schattingen in 55 gemeenten in het deltagebied. De volkerenorganisatie sprak eerder al over meer dan 100.000 doden.