DEN HAAG - Premier Jan Peter Balkenende moet zijn Vlaamse collega Yves Leterme eens polsen over een samensmelting van Nederland en Vlaanderen. Dat bepleit PVV-voorman Geert Wilders maandag in De Telegraaf.

Hij wil dat Nederlanders en Vlamingen zich in referenda uitspreken over zo'n fusie. In november bleek uit onderzoek dat veel Wilders-stemmers positief waren over een fusie tussen Vlaanderen en Nederland.

Economisch

Volgens Wilders zou de nieuwe unie economisch goed zijn voor Nederland. Hij vindt de politieke strubbelingen in België het bewijs dat het land beter kan ophouden te bestaan. Wilders zegt overigens geen contact te hebben met het Vlaams Belang, de partij van Filip Dewinter.

Vlamingen

De Vlamingen voelen weinig voor een unie met Nederland. De Vlaamse reacties en een opiniepeiling zijn overwegend negatief.

"Dan verhuis ik naar de Walen", reageerde een Vlaming op de site van krant Het Laatste Nieuws. Een ander weigert om de Vlaamse geldstroom naar de Walen te vervangen door een geldstroom naar Nederlanders.

"Een Neder-Vlaanderen is grote zever (onzin, red)", zo luidt een ander van de honderden reacties.

Op de website van Gazet van Antwerpen spreekt iemand over "typisch Nederlandse arrogantie" en concludeert over Wilders: "Wat een gek!"

Opiniepeiling

Een opiniepeiling op website hln.be toonde rond 19.00 uur 52 procent tegenstanders en 43 procent voorstanders onder de bijna 11.000 stemmers.

Onder de voorstanders bevindt zich onder anderen iemand die uitkijkt naar legale wiet.

De Vlaamse premier Kris Peeters wilde maandag niet reageren.

Spanningen

België, dat zich in 1830 afscheidde van Nederland, kent de laatste jaren steeds meer spanningen tussen de deelstaten Vlaanderen, Brussel en Wallonië.

De laatste jaren willen steeds meer Vlamingen een eigen republiek Vlaanderen.

Historicus

De historicus Stijn Van de Perre van de Katholieke Universiteit Brussel vindt Wilders' idee "niet realistisch", zei hij maandag tegen VRT-radio.

Van de Perre publiceerde vorig jaar een boek over de kosten van de scheiding in 1830. Hij meent dat de scheiding juist voordelen heeft opgeleverd voor België.

De historicus vindt dat eventuele verdergaande samenwerking tussen Vlaanderen en Nederland beter kan via de kanalen van de Europese Unie.