BANGKOK/UTAPAO - Een Amerikaans militair transportvliegtuig is maandag met hulpgoederen vanuit Thailand naar Myanmar vertrokken.

Het eerste toestel met Amerikaanse hulp vervoert volgens de Amerikaanse kolonel Douglass Powell waterzuiveringsinstallaties, muskietennetten en dekens voor de slachtoffers van de natuurramp die het Aziatische land tien dagen geleden heeft getroffen.

Er zijn volgens de militaire heersers van Myanmar circa 62.000 mensen omgekomen of vermist als gevolg van de cycloon Nargis.

Critici

De Amerikaanse regering is een van de felste critici van het militaire regime in Myanmar. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice heeft echter beklemtoond dat de cycloon geen politieke zaak is. Een eerste toestel met hulpgoederen van Artsen zonder Grenzen landde maandag in Yangon, de belangrijkste stad van het land.

Artsen Zonder Grenzen

Ook het eerste transportvliegtuig van Artsen zonder Grenzen (AzG), met aan boord 40 ton hulpgoederen voor de slachtoffers, is maandag geland in de stad Yangon. Dat heeft de Azië-woordvoerster van de internationale organisatie maandag in Bangkok bevestigd.

Het is het eerste van drie vliegtuigen van de hulporganisatie die naar Myanmar zijn gestuurd. De lading bestaat uit water en materiaal voor waterzuivering, medicijnen, en tenten.

Teams van Artsen zonder Grenzen zijn in Yangon en de zwaarst getroffen gebieden in de Irrawaddy-delta in het zuidwesten van het land. De hulporganisatie heeft twee boten en vrachtwagens om de goederen naar de rampgebieden te vervoeren. Het is volgens de woordvoerster nog niet duidelijk of de organisatie de goederen zelf kan verspreiden of dat Myanmarese militairen dat gaan doen.

Artsen zonder Grenzen is sinds 1992 actief in Myanmar. De organisatie heeft er 43 internationale en 1200 lokale medewerkers.

Junta

Sommige door de cycloon Nargis getroffen delen van Myanmar zijn nog steeds afgesloten van de buitenwereld. Dat heeft een vertegenwoordiger van de militaire junta maandag gemeld.

Tevens herhaalde hij dat buitenlandse hulpverleners geen directe hulp in het land mogen verlenen. "We accepteren hulp van ieder land en de uitgifte van hulpgoederen wordt door lokale organisaties afgehandeld", aldus de vertegenwoordiger.

Amerikaanse hulp naar Myanmar