BELGRADO - De alliantie van de Servische president Boris Tadic die toenadering tot de Europese Unie zoekt heeft de parlementsverkiezingen van zondag in Servië gewonnen. Maar een meerderheid om te regeren hebben ze niet. Dat blijkt uit voorlopige uitslagen.

De overwinning van de democraten van Tadic is een grote verrassing. Peilingen vooraf wezen op een winst voor de uiterst nationalistische partij van Tomislav Nikolic, die zich fel verzet tegen de onafhankelijkheid van Kosovo en toenadering zoekt tot Rusland.

Tadic eiste zondagavond de overwinning op. Hij zei tegen zijn aanhangers dat de Serviërs voor het "Europese pad" hebben gekozen.

Om de nationalisten de wind uit de zeilen te nemen benadrukte hij echter een regering te willen vormen die "Kosovo niet zal erkennen".

Tadic

De DS van Tadic en twee partnerpartijen zouden kunnen rekenen op 39 procent van de stemmen. De Servische Radicale Partij (SRS) van Nikolic staat voorlopig op 28 procent. Derde met 11 procent staat de DSS van premier Vojislav Kostunica, die ook tot het anti-Europese kamp gerekend wordt.

De nationalistische SPS van wijlen Slobodan Milosevic staat op 8 procent van de stemmen en de prowesterse Liberale Democratische Partij op ruim 5 procent, net boven de kiesdrempel.

Regering

De DS van Tadic is als grootste partij als eerste aan zet om een regering te vormen, maar dat zal lastig worden. Zijn alliantie krijgt in het parlement 103 van de 250 zetels en heeft de steun van andere partijen nodig.

Mogelijk krijgen de SRS, de DSS en de SPS samen een meerderheid in het parlement en zouden ook zij in theorie een regering kunnen vormen.

Nikolic zinspeelde zondag op samenwerking met Kostunica en zei dat er "duidelijke mogelijkheden op een coalitie zonder de Democratische Partij zijn".

Ruzie

Ruzie tussen Tadic' DS en Kostunica's DSS over dilemma's rond de EU en Kosovo was de reden voor de val van de regering en de vervroegde verkiezingen. De democraten en nationalisten vinden allebei dat Kosovo bij Servië hoort, maar ze zijn het oneens over de relatie met de EU.

Tadic streeft naar aansluiting bij de EU, maar de nationalisten moeten niets van Brussel hebben, omdat enkele Europese lidstaten de onafhankelijkheid van Kosovo hebben erkend.

Slovenië

EU-voorzitter Slovenië reageerde verheugd op de overwinning van de DS en haar partners. "De pro-Europese kant in Servië heeft gewonnen, waar we op mikten in de Europese Unie", zei de Sloveense minister van Buitenlandse Zaken Dimitrij Rupel zondagavond. Rupel riep op tot de snelle formatie van een regering met een "duidelijke Europese agenda".

Rond 6,7 miljoen mensen mochten zondag hun stem uitbrengen bij de verkiezingen voor het 250 leden tellend parlement. De opkomst was 60,7 procent.

Ook in Kosovo gingen de Serviërs naar de stembus. Er zijn geen incidenten gemeld. Kosovo telt ongeveer 120.000 Serviërs.