DEN HAAG - De ANWB verwacht het komende pinksterweekeinde lange files op de Nederlandse wegen. Ook Nederlanders die de feestdagen in België, Duitsland of Frankrijk doorbrengen, moeten rekening houden met grote verkeersdrukte in deze landen.

Volgens de ANWB gaan er tijdens de pinksterdagen ongeveer .000 Nederlanders op een korte vakantie. Ongeveer 350.000 van deze mensen brengen de dagen in het buitenland door. Favoriete bestemmingen zijn Duitsland, België en Frankrijk. Ook brengen veel buitenlandse toeristen de feestdagen in Nederland door.

De grootste groep vakantiegangers vertrekt vrijdag. De ANWB verwacht dat de eerste files na het middaguur beginnen en dat de drukte tot zeker 19.00 uur aanhoudt. Vooral op de wegen richting Veluwe, Noord-Brabant en Limburg komt het verkeer vast te staan. Bij mooi weer worden er tevens opstoppingen verwacht op wegen richting Zeeuwse en Noord-Hollandse kust.

Kust

Als het zaterdag en eerste pinksterdag mooi weer is, ontstaan er waarschijnlijk files op de wegen richting de kust, het zuiden en recreatiegebieden in Friesland en de Veluwe. Op tweede pinksterdag staan er waarschijnlijk de hele dag files. Deze worden veroorzaakt door bezoekers aan meubelboulevards en pretparken en door terugkerende vakantiegangers. In Limburg en Brabant kunnen terugkerende bezoekers van het popfestival Pinkpop 's nachts voor opstoppingen zorgen.

Europa

In Duitsland worden vrijdag grote files verwacht op snelwegen naar en rond München en Berlijn. In Frankrijk worden tijdens de pinksterdagen files verwacht op de uitvalswegen van Parijs en de Autoroute du Soleil. In België zijn de rondwegen van Antwerpen en Brussel knelpunten. Ook op de E40 van Brussel naar de kustplaats Oostende worden files verwacht.