ZEVENBERGEN - In verzorgingshuis Sancta Maria aan de Kasteelweg in Zevenbergen, gemeente Moerdijk, is zondag aan het eind van de middag brand uitgebroken. De bewoners zijn geëvacueerd.

In totaal zijn volgens een politiewoordvoerder zondagavond 166 bewoners van het tehuis geëvacueerd nadat er rond zessen brand was uitgebroken. Niemand raakte gewond.

De brand brak uit in een technische ruimte op de eerste verdieping waar verpleeghuispatiënten wonen. De brandweer gaf om kwart over acht het sein brand meester.

Hulpverleners

De brand werd geblust door zeven brandweerwagens. Ook werden drie hoogwerkers ingezet. Er waren veel hulpverleners aanwezig om de oude, en in veel gevallen broze, bewoners van het verzorgingshuis bij te staan.

Onderkomen

Zo'n 35 senioren hebben de nacht doorgebracht in een sporthal. Voor 131 andere bejaarden is elders een onderkomen gevonden, meldde een woordvoerder voor de gemeente maandagochtend.

Het was aanvankelijk de bedoeling om alle 166 geëvacueerde bewoners in andere verzorgings- en verpleeghuizen onder te brengen. "Maar omdat deze 35 mensen al sliepen en waarschijnlijk morgen al kunnen terugkeren naar hun kamer, hebben we ze laten liggen", aldus de zegsman. De laatste bus met senioren is om 05.00 uur uit de sporthal vertrokken.

Vervoer

De eerste mensen zijn pas rond middernacht vervoerd naar hun nieuwe opvangadres. Omdat specialistisch vervoer nodig was voor het verplaatsen van de senioren, die vaak slecht ter been zijn, verliep de verhuizing traag.

In totaal zijn "een stuk of tien ambulances en aantal rolstoelbusjes ingezet. We hebben ook een grote rolstoelbus", aldus een woordvoerder van de gemeente. Waar mogelijk zijn de bejaarden slapend naar hun opvangadres gebracht.

In de sporthal waren twee verpleeghuisartsen aanwezig om te waken over de gezondheid van de senioren. Hun diensten zijn niet nodig gebleken. Alle betrokkenen maken het naar omstandigheden goed.

Brand in Zevenbergen