MADRID - Een uitbraak van een gevaarlijk en multiresistente bacterie in een groot ziekenhuis van Madrid heeft achttien mensen het leven gekost. In totaal raakten 252 mensen besmet, aldus de zondageditie van het Spaanse dagblad El Pais.

De uitbraak van de acinetobacter baumannii (MRAB) was zo ernstig dat het 12 Oktober Universitair Ziekenhuis zijn afdeling intensive care moest vernietigen en een nieuwe moest bouwen. Het duurde volgens de krant twintig maanden voordat de infectie onder controle was.

De eerste besmetting werd in februari 2006 ontdekt, aldus een arts tegen El Pais. Van de 252 besmette patiënten overleden er 101, van wie achttien echter als direct gevolg van de besmetting met MRAB. De directeur van het ziekenhuis ontkent dat.

Onderzoek

De Spaanse autoriteiten beginnen een onderzoek, zo kondigdde vicepremier María Teresa Fernández de la Vega aan. Ze repte van "een zeer, zeer ernstig incident".

De MRAB-bacterie heeft al vaker in ziekenhuizen mensenlevens geëist. In 2003 stierven door de bacterie in een ziekenhuis in Noord-Frankrijk ongeveer twintig mensen.

In Nederland komt de bacterie ook wel voor. Zo waren in het najaar van 2000 drie instellingen in het noorden besmet met MRAB.