SHARM EL-SHEIKH - De Egyptische president Hosni Mubarak en zijn Amerikaanse collega George Bush hebben dinsdag in de Egyptische badplaats Sharm el-Sheikh een kort onderhoud met elkaar. Zij spreken elkaar voordat ze aanschuiven bij Arabische leiders voor gesprekken over het vredesproces in het Midden-Oosten.

In Sharm el-Sheikh praat Bush dinsdag met de regeringshoofden van Egypte, Bahrein, Saudi-Arabië, Jordanië en de Palestijnse premier Mahmoud Abbas over de 'routekaart'. Dit vredesplan moet een einde maken aan het conflict tussen Israël en de Palestijnen. Bush toonde zich vooraf, bij de G8-top in Evian, hoopvol, al sprak hij van een moeilijke taak. "Ik weet dat we vooruitgang gaan boeken."

Documenten

Het is de bedoeling dat er na de top twee documenten op tafel liggen: een Arabisch en een Amerikaans. De Arabische verklaring zal steun uitspreken voor de routekaart. Het Amerikaanse document bevestigt de betrokkenheid van president Bush bij het vredesplan en stelt dat er een eind moet komen aan het geweld, zo meldde dinsdag het Egyptische persbureau Mena.

Het is het eerste bezoek van Bush aan het Midden-Oosten. Na de gesprekken in Egypte reist de leider van de Verenigde Staten door naar de Jordaanse badplaats Aqaba. Daar zal hij woensdag gesprekken voeren met Abbas en diens Israëlische collega Sharon.

Stappenplan

Israël en de Palestijnen hebben ingestemd met het stappenplan dat is opgesteld door de Verenigde Staten, Rusland, de Europese Unie en de Verenigde Naties. Dat moet leiden tot een Palestijnse staat in 2005. In de eerste fase van het moet er een einde komen aan al het wederzijdse geweld.

Abbas

Een belangrijke rol is weggelegd voor de nieuwe (en eerste) Palestijnse premier, Mahmoud Abbas. Die zei vorige week dat hij denkt het geweld dat gewapende Palestijnse groeperingen gebruiken tegen Israëlische burgers binnen drie weken te kunnen stoppen. De Palestijnse leider Arafat ontbreekt op beide topconferenties. De VS en Israël erkennen hem niet meer als gesprekspartner. Zij verwijten hem te weinig te doen tegen de Palestijnse aanslagen.