YANGON - Ruim een week na de verwoestende cycloon Nargis lijkt de militaire junta in Myanmar ruimere toegang te geven voor buitenlandse hulporganisaties. Maar een catastrofe dreigt voor de honderdduizenden slachtoffers als er niet snel veel meer hulp wordt toegelaten.

De Franse hulporganisatie Médicins du Monde (MDM) liet zondag weten dat het van de autoriteiten zelf hulpgoederen mag gaan verspreiden in het rampgebied. Tot dusver was dat verboden. Een transportvliegtuig met 22 ton hulpgoederen arriveert maandag in de belangrijkste stad Yangon.

Ook een vliegtuig met aan boord 35 ton hulpgoederen van het Internationale Rode Kruis kwam zondag aan in Yangon. Het vliegtuig vervoerde onder meer een voorraad medicijnen waarmee gedurende drie maanden aan 10.000 mensen basisgezondheidszorg kan worden verleend.

Een vrachtboot met hulpgoederen van het Rode Kruis zonk zondag echter. De boot zonk nadat hij in de Irrawady-delta was gebotst op een boomstam.

Waagschaal

EU-commissaris Louis Michel (Ontwikkelingshulp) verwelkomde de soepeler opstelling van de Myanmarese autoriteiten, maar waarschuwde dat honderdduizenden levens nog in de waagschaal zijn.

"Een grote internationale hulpactie is nodig", aldus de Belg. De Europese Commissie trok 2 miljoen euro uit.

Dodental

Het officiële dodental in Myanmar liep zondag op tot ruim 28.500. Meer dan 33.000 mensen worden vermist, meldde de staatstelevisie.

Volgens de Verenigde Naties zijn er veel meer vermisten: 220.000. De VN baseert zich op schattingen in 55 gemeenten in het deltagebied. De volkerenorganisatie sprak eerder al over meer dan 100.000 doden.

Water

Volgens hulporganisatie Oxfam dreigen 1,5 miljoen mensen dood te gaan als ze niet snel de beschikking krijgen over schoon water en sanitaire voorzieningen.

Sarah Ireland, regiodirecteur Oost-Azië van de hulporganisatie, liet weten dat het dodental dramatisch dreigt op te lopen als ziektes als cholera en tyfus uitbreken.

Referendum

Toch was er in de Myanmarese staatsmedia dit weekeinde nauwelijks aandacht voor de nasleep van de cycloon Nargis. Want ondanks de penibele situatie van veel burgers ging het referendum over een grondwetswijziging dat voor zaterdag gepland stond, gewoon door. Alleen in de 47 zwaarst getroffen districten is het twee weken uitgesteld.

"De inwoners van Myanmar hebben zaterdag massaal gestemd in een referendum over een grondwetswijziging", meldde de staatstelevisie. De stembureaus bleven in een aantal plaatsen langer open, omdat er nog mensen stonden te wachten die hun stem wilden uitbrengen.

Volgens de junta is de grondwetswijziging waar de burgers hun mening over mochten geven, een eerste stap naar democratische verkiezingen in 2010. Critici menen dat het alleen is bedoeld om de macht van de militairen verder uit te breiden.