BANGKOK - Voor anderhalf miljoen mensen in Myanmar (Birma) die door orkaan Nargis zijn getroffen, dreigt de dood als ze niet snel de beschikking krijgen over schoon water en sanitaire voorzieningen.

Dat heeft Sarah Ireland, regiodirecteur Oost-Azië van de hulporganisatie Oxfam, zondag gezegd.

"Meer dan 100.000 mensen zijn waarschijnlijk omgekomen en alles duidt op een grotere catastrofe", aldus Ireland, die vanuit Thailand reageerde. Ze stelde dat het dodental kan oplopen tot het vijftienvoudige van wat het nu is.

Vervuild

Ireland liet weten dat het dodental stijgt door gebrek aan voedsel en omdat mensen vervuild water moeten drinken. Ze waarschuwde voor de uitbraak van ziektes als cholera en tyfus.

Rode Kruis

Inmiddels is een vliegtuig met aan boord 35 ton hulpgoederen van het Internationale Rode Kruis zondag in de stad Yangon aangekomen. Dat heeft het Rode Kruis in een verklaring laten weten.

Het materiaal is bestemd voor de mensen die zijn getroffen door de cycloon Nargis. Het vliegtuig vervoerde onder meer een voorraad medicijnen waarmee gedurende drie maanden aan 10.000 mensen een basisgezondheidszorg kan worden verleend.

Verder heeft het Rode Kruis aan Myanmar een mobiele machine voor het zuiveren van water verstrekt.