ATLANTA - In de Verenigde Staten zijn zaterdag en zondag door een reeks tornado's zeker 21 mensen omgekomen. De wervelstormen en ander noodweer richtten in de staten Oklahoma, Missouri en Georgia grote schade aan, aldus nieuwszender CNN.

De meeste doden vielen in Missouri en Oklahoma. In het stadje Picher in Oklahoma kwamen zeven mensen om het leven. Ten minste 150 raakten gewond. In Georgia viel zondag zeker een dode. Hier zitten 80.000 huizen zonder stroom, vooral in Atlanta en Macon.

De stormen gingen gepaard met hagelstenen ter grootte van golfballen. Harde windstoten beschadigden stroomdraden, ontwortelden bomen en bliezen vrachtwagens omver, aldus de nationale weerdienst.

Jaarlijks komen in de Verenigde Staten honderden tornado's voor, met name in het middenwesten. De 'twisters', die vaak gepaard gaan met onweersbuien, duiken vooral op in het voorjaar.

In februari vielen door tornado's meer dan vijftig doden op Super Tuesday, de dag waarop in een reeks Amerikaanse staten voorverkiezingen werden gehouden voor het presidentschap.