BELGRADO - Serviërs kiezen zondag tussen de verleiding van het lidmaatschap van de Europese Unie en de woede over de door het Westen gesteunde afscheiding van Kosovo.

Rond 6,7 miljoen mensen mogen hun stem uitbrengen bij de verkiezingen voor het 250 leden tellend parlement die vooral draaien om het buitenlands beleid van het Balkanland.

Rond 14.00 uur had een kleine 30 procent van de kiezers hun stem uitgebracht. Daarmee ligt de opkomst ongeveer even hoog als tijdens de eerste ronde van de presidentsverkiezingen in januari. Ook in Kosovo gaan de Serviërs naar de stembus. Er zijn geen incidenten gemeld. Kosovo telt ongeveer 120.000 Serviërs.

Tadic

Wie kiest voor de Democratische Partij van president Boris Tadic stemt voor een nauwere band met Brussel. Een keuze voor de nationalistische Servische Radicale Partij betekent een stem voor nauwere betrekkingen met Rusland. Experts hebben gewaarschuwd voor een economische neergang als het land zich afwendt van Europa.

Tomislav Nikolic, de leider van de Servische Radicale Partij (SRS), bracht zondagmorgen zijn stem uit in de hoofdstad Belgrado. Hij maakte duidelijk dat hij niet meer wil werken aan het verstevigen met de banden met de Europese Unie, zolang Brussel niet accepteert dat de afvallige provincie Kosovo een onderdeel van Servië is.

Hij liet weten graag een regering te willen vormen met de DSS van de huidige premier Vojislav Kostunica.

Leiding

Volgens opiniepeilers liggen de anti-Europeanen duidelijk aan de leiding. Beide kampen zullen echter kleinere partijen zo ver moeten krijgen om een coalitie te vormen.