GAZA-STAD - De enige elektriciteitscentrale in de Palestijnse Gazastrook is zaterdag wegens een gebrek aan brandstoffen buiten werking gesteld. Dat heeft een functionaris van de centrale gemeld.

De elektriciteitscentrale is voor de levering van dieselbrandstof afhankelijk van Israël. De laatste levering vond woensdag plaats.

Zowel Gaza-stad als de vluchtelingenkampen in het zuiden zitten intussen zonder elektriciteit. Meer dan de helft van de circa 1,5 miljoen inwoners van de Gazastrook is afhankelijk van de stroom uit de centrale. De andere stroom komt rechtstreeks uit Israël en Egypte.

Een Israëlische legerwoordvoerder zei dat de levering van dieselbrandstof waarschijnlijk zondag wordt hervat. Hij weet de onderbreking aan de festiviteiten in Israël wegens de 60e verjaardag van de joodse staat en Palestijnse beschietingen.

Granaten

Mortiergranaten afgevuurd vanaf de Gazastrook kostten vrijdag het leven aan een Israëlische burger in de kibboets van Kfar Aza, vlakbij de Gazastrook. Drie anderen raakten gewond. De Palestijnse Hamas-beweging eiste de aanval op.

Israël reageerde met luchtaanvallen op politiebureaus in de Gazastrook. Hierdoor kwamen vijf Hamas-leden om het leven.

Hamas

De radicale Hamasbeweging nam vorig jaar op een gewelddadige manier de macht over in de Gazastrook van de meer gematigde Fatah-partij. Israël, dat zich in 2005 volledig terugtrok uit de Gazastrook, probeert met militaire acties en economische blokkades de macht van Hamas te breken.

Leden van Hamas bliezen in januari delen van de grensmuur met Egypte op. Honderdduizenden Palestijnen trokken vervolgens de grens over om brandstof, voedsel en medicijnen te kopen in Egypte. Na twee weken werd de afscheiding weer gedicht.

Grensovergang

Egypte heeft zaterdag de grensovergang Rafah voor enkele dagen weer geopend. Gazanen die in januari in de Egypte zijn gestrand, krijgen de gelegenheid terug te keren.

Palestijnen in Gaza met een andere nationaliteit krijgen juist de gelegenheid om te vertrekken. Ook worden gewonde Palestijnen voor medische behandeling in Egypte toegelaten.