HILVERSUM - In de vier grote steden kampen meer mensen met een betalingsachterstand van de huur. In totaal hadden vorig jaar .000 huurders in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht een achterstand, een stijging van 2,7 procent in vergelijking met 2001. Over het hele land gezien nam het aantal huurachterstanden juist af, met 1,5 procent naar 8,3 procent.

Dat blijkt uit gegevens van Aedes, de vereniging van woningcorporaties, die zij dinsdag bekend heeft gemaakt. In totaal hebben ruim 200.000 huurders een huurachterstand, omgerekend een op de twaalf huurders. Bij de meesten gaat het om niet-problematische huurschulden van maximaal een maand.

Huurschulden

Aedes zegt de landelijke afname van het aantal huurschulden te danken aan het preventieve incassobeleid dat woningcorporaties voeren. De corporaties zijn er alerter op dat mensen hun huur betalen. Ook grijpen ze sneller in als het mis gaat en bieden ze de huurders een betalingsregeling aan of ze incasseren de huurschuld strenger. Zo lopen de achterstanden niet meteen snel op tot grote schulden waarna huisuitzetting kan volgen.

In 2002 werden dan ook iets minder mensen hun huis uitgezet vanwege een achterstand. Dat jaar werden 5300 woningen ontruimd, driehonderd minder dan in 2001.

Als redenen voor de huurschulden ziet Aedes de invoering van de euro, de inzakkende economie en de problemen met de verlening van de huursubsidie. Ook wijzen ze naar de financiële instellingen die makkelijk leningen verstrekken waardoor mensen zich te diep in de schulden steken.