KHARTUM - Rebellen uit Darfur hebben zaterdag een verrassingsaanval uitgevoerd in de Sudanese hoofdstad Khartum. In het westelijke deel van de stad leverden ze hevige vuurgevechten met het leger.

De regeringspartij NCP meldde na enkele uren op de Sudanese televisie dat de aanval was afgeslagen en de rebellen zijn verslagen.

"Het belangrijkste doel van deze mislukte sabotageaanval was om mediaberichtgeving uit te lokken en mensen te laten denken dat ze in staat waren Khartum binnen te dringen", aldus politiek secretaris Mandour al-Mahdi van de NCP.

Hij zei dat een aantal belangrijke commandanten van de opstandelingenbeweging JEM is gedood. Het leger zette helikopters in om de aanvallers te verdrijven.

Op de staatstelevisie waren beelden te zien van lijken en brandende auto's in straten waar gevochten werd. Ook werden twee gevangen rebellen getoond.

Macht

Eerder zaterdag meldde een JEM-commandant de buitenwijk Omdurman in handen te hebben. Hij zei dat zijn strijders de macht in de hoofdstad proberen over te nemen.

"We proberen nu controle te krijgen over Khartum. Het is slechts een kwestie van tijd", aldus JEM-commandant Abdel Aziz el-Nur Ashr. Hij zei zelfs steun te hebben van onderdelen van het leger in Khartum, maar dat werd niet bevestigd.

Discrimineren

De JEM (Rechtvaardigheids- en Gelijkheidsbeweging) is een van de rebellengroepen die sinds 2003 vechten tegen de regering in Darfur omdat de autoriteiten de lokale bevolking zou discrimineren.

Niet eerder hadden de rebellen Khartum aangevallen. Die hebben honderden kilometers door de woestijn moeten afleggen om van Darfur in de Sudanese hoofdstad te komen.

Stammen

In de bloedige strijd in Darfur keert het radicaal-islamitische en cultureel Arabische regime in de hoofdstad zich met alle middelen tegen vooral niet Arabischsprekende en cultureel zwart-Afrikaanse stammen. De Verenigde Naties schatten dat sinds begin 2003 meer dan 300.000 mensen zijn omgekomen in Darfur.

De regering ontkent etnische zuiveringen te plegen en stelt dat er in de vijf jaar van strijd door gevechten met opstandelingen 10.000 mensen het leven hebben verloren in Darfur.