BEIROET - Het Libanese leger probeert de crisis in het land te beëindigen door een aantal regeringsmaatregelen te herroepen. De gevechten tussen aanhangers van de regering en de oppositie gingen intussen ook zaterdag gewoon door. Er vielen zeker twaalf doden.

Het leger trok twee maatregelen van de prowesterse regering in die gericht waren tegen de sjiitische pro-Syrische Hezbollah en die de aanzet vormden tot de geweldsuitbarsting.

Ook riepen de strijdkrachten alle gewapende strijders op de straten te verlaten. De oppositie reageerde positief en trok haar strijders terug.

Hezbollah

Het hoofd beveiliging van de internationale luchthaven, die banden zou hebben met Hezbollah, wordt in zijn functie hersteld. Bovendien zal het leger zich ontfermen over het telecomnetwerk van Hezbollah "op een wijze die de veiligheid van het verzet niet zal schaden".

Premier Fouad Siniora had eerder op de dag al een opening geboden in een toespraak. Hij gaf te kennen dat beide regeringsbesluiten tegen Hezbollah nog niet officieel waren. Ook riep hij het leger op de crisis in de kiem te smoren en de veiligheid te herstellen.

Macht

De soenniet Siniora haalde in zijn televisierede fel uit naar Hezbollah die vrijdag met zijn strijders de macht in soennitisch West-Beiroet overnam. Hij repte over een coup en stelde dat de groepering niet langer meer vrijelijk over wapens moet kunnen beschikken.

Maar hij zei ook dat de regering nooit de oorlog zal verklaren aan Hezbollah, maar dat het hoofdprobleem is dat Hezbollah het volk zijn wil en ideologie wil opleggen. Siniora zei dat de meningsverschillen alleen kunnen worden opgelost door een dialoog.

Gevechten

Ook zaterdag kwamen er weer mensen om bij gevechten. Bij een begrafenis in Beiroet schoten gewapende mannen zes mensen dood. En in het noorden van het land vielen tien en mogelijk veertien doden bij gevechten tussen de oppositie en regeringsaanhangers.

Al bijna anderhalf jaar verkeert Libanon in een diepe politieke crisis. De Hezbollah en haar bondgenoten, onder wie de christelijke oud-generaal Michel Aoun, staan lijnrecht tegenover de regering, bestaande uit soennitische, druzische en christelijke partijen.

Oppositie

De oppositie eist een beslissende stem in regeringszaken waar zij onder meer de ontwapening van Hezbollah zou kunnen tegenhouden. Door de huidige crisis, de ernstigste sinds de burgeroorlog van 1975-1990, zit het land al sinds november zonder staatshoofd.