SEOUL - Noord-Korea heeft dinsdag de Zuid-Koreaanse marine ervan beschuldigd regelmatig zijn territoriale wateren in de Gele Zee binnen te dringen. Volgens Noord-Korea is het Zuid-Korea erom te doen conflicten uit te lokken. Dat meldde het Noord-Koreaanse staatspersbureau KCNA.

Pyongyang stelde dat de zuiderburen een incident op zee willen uitlokken om Noord-Korea er de schuld van te geven. Dat geeft de Verenigde Staten dan weer een reden om het stalinistische Noord-Korea aan te vallen.

Er zijn regelmatig incidenten op de wateren rond beide Korea's, die formeel nog in staat van oorlog verkeren omdat er na de Korea-oorlog (1950-1953) nooit een vredesverdrag is getekend. Noord-Korea zorgt momenteel voor internationale spanningen door actief bezig te zijn met een kernwapenprogramma. De Amerikaanse president Bush schaarde het land vorig jaar, met Iran en Irak, bij de 'as van het kwaad'.

Dinsdag vuurde een Zuid-Koreaans marineschip waarschuwingsschoten af op een Noord-Koreaanse vissersboot, aldus een legerwoordvoerder. De boot negeerde volgens de woordvoerder een bevel om terug te keren. Iets dergelijks gebeurde eerder deze week ook al. Vorig jaar juni kwamen zes Zuid-Koreaanse matrozen om bij een incident in de Gele Zee.