BAGDAD - De sjiitische leider Muqtada al-Sadr heeft een overeenkomst gesloten met de Iraakse regering om te stoppen met het geweld in de sjiitische wijk Sadr City van Bagdad. De deal geldt vanaf zondag, aldus woordvoerder sjeik Salah al-Obeidi zaterdag in Najaf.

"We zullen stoppen met het geweld, niet meer met wapens rondlopen in het openbaar en alle wegen naar Sadr City openstellen", aldus de zegsman.

De militie van Sadr, het Mahdi Leger, hoeft naar zijn zeggen niet te worden ontbonden. Een regeringswoordvoerder bevestigde de overeenkomst. Hij zei dat het akkoord militieleden oproept hun zware en middelzware wapens in te leveren.

Gevechten

Hevige gevechten tussen het Mahdi Leger en Amerikaanse en Iraakse militairen in Sadr City hebben de afgelopen 24 uur negentien mensen het leven gekost. Zeker 116 personen raakten gewond. De overbevolkte wijk in het oosten van de hoofdstad heeft 2,5 miljoen inwoners en is een van de armste gebieden van Irak.

De sjiitische premier Nuri al-Maliki treedt sinds eind maart hard op tegen het Mahdi Leger. Zeker duizend personen zijn sindsdien omgekomen. Maliki wil volgens waarnemers de positie van Sadr ondermijnen met het oog op de provinciale verkiezingen van oktober.

In het noorden zijn Iraakse en Amerikaanse militairen een offensief begonnen tegen eenheden van al-Qaeda. De operatie is vooral gericht tegen militanten in Mosul. Die hebben zich daar samengetrokken nadat ze uit het midden van het land waren verdreven.