AMSTERDAM - Enkele honderden veelal Chinese actievoerders hebben zaterdagmiddag op de Dam in Amsterdam een manifestatie gehouden om hun steun uit te spreken voor de Olympische Spelen in China.

Volgens de organisatie kwamen ruim 1500 demonstranten naar het evenement, de politie hield het op enkele honderden.

Protest

De aanwezigen vierden dat het sportevenement in China plaatsvindt. Ook wilden ze protesteren tegen de in hun ogen eenzijdige mediaberichtgeving over bijvoorbeeld de mensenrechtensituatie in het land.

Onder de actievoerders waren Nederlandse Chinezen en Chinese studenten die in Nederland studeren.

Vlaggen

De demonstranten zwaaiden met Nederlandse en Chinese vlaggen. Ook hadden ze borden bij zich met teksten als 'great games, zero politics' en 'China is far from a perfect country, but it is improving everyday'. Naast toespraken waren er traditionele Chinese muziek en dans.

Politiek

"Het gaat niet meer om sport, maar om politiek", zei woordvoerder Chang Wong van het organiserende Comité Overzeese Chinezen voor de Beijing Olympics 2008 over de recente kritiek op China over bijvoorbeeld de situatie in Tibet.

"China heeft tekortkomingen, maar er zijn ook hervormingen. Alleen hoor je daar niemand over. Je moet de Chinezen tijd gunnen."

Olympische Spelen

"Dit is een fantastische activiteit om te vieren dat de Olympische Spelen in China plaatsvinden", vond Qizin Wang, een 25-jarige Chinees die in Delft studeert.

"China is heel lang een gesloten land geweest", vertelde Henry Li (40), een Nederlander van Chinese afkomst. De afgelopen 15 jaar wordt het steeds opener. De Olympische Spelen zijn een kans voor China om zich te laten zien."

Tegendemonstratie

De politie hield rekening met een tegendemonstratie van tegenstanders van China, maar die kwam er niet. De manifestatie verliep dan ook rustig. Het evenement begon om 12.00 uur en duurde tot 15.00 uur.

Chinees protest Amsterdam