VRIES - De brandweer heeft bij de bestrijding van de brand bij een scheepswerf in De Punt volgens het protocol gehandeld.

Dat zei commandant Fred Heerink van de regionale brandweer Drenthe zaterdag op een persconferentie in in het gemeentehuis van Tynaarlo.

Bij de brand kwamen drie brandweerlieden om het leven, maar volgens Heerink zijn geen inschattingsfouten gemaakt.

Uitbreiding

Nog onbekend is waardoor de drie precies om het leven zijn gekomen. "Er is waarschijnlijk in hele korte tijd een enorme uitbreiding van de brand geweest, waardoor ze zijn overrompeld", aldus Heerink.

De omgekomen brandweermensen waren vrijwillige medewerkers van het brandweerkorps Eelde. Hoe de brand is ontstaan, is ook nog niet duidelijk.

Protocol

Volgens het protocol namen eerst vier brandweerlieden buiten het werfgebouw poolshoogte. Daarna gingen ze naar binnen door een open deur. Vier minuten nadat ze in het pand waren, werden er drie vermist.

Het drietal maakte deel uit van een groep van achttien brandweerlieden uit Eelde, die als eersten ter plaatse waren.

Reddingsactie

Andere korpsen uit de omgeving begonnen tevergeefs een reddingsactie. Toen bekend werd dat er slachtoffers waren, is het korps uit Eelde in zijn geheel teruggetrokken.

Heerink ontkende dat de dood van de blussers te wijten was aan het instorten van het dak van het gebouw. "Dat gebeurde later."

Technische recherche

De technische recherche is zaterdagmorgen een onderzoek begonnen. Er komt ook een onderzoek van de arbeidsinspectie en de gemeente.

Gevaarlijke stoffen

Bij de brand zijn geen extreme hoeveelheden gevaarlijke stoffen vrijgekomen. De verschillende ontploffingen die te horen waren, kwamen door exploderende gasflessen.

De brand brak om 14.00 uur uit en om 21.00 uur waren de meeste brandhaarden geblust.

Belangstellenden

Veel belangstellenden hebben zaterdagmorgen de getroffen scheepswerf in het Drentse De Punt bezocht. Het karkas van het uitgebrande gebouw en enkele half verwoeste schepen tonen een troosteloze aanblik.

Een chemische brandlucht is nog goed te ruiken. Op de werf is de technische recherche bezig met haar onderzoek.

Halfstok

In Eelde, waar de kazerne van de drie bij de ramp overleden brandweerlieden staat, hangen bij enkele huizen de vlaggen halfstok. Ook bij de kazerne is dat het geval.