PRETORIA - Leider Morgan Tsvangirai van de Zimbabwaanse oppositiepartij MDC heeft zaterdag in Pretoria bekendgemaakt dat hij akkoord gaat met een tweede ronde van de presidentsverkiezingen. Dat berichtte CNN zaterdag.

Tsvangirai won de eerste ronde van president Robert Mugabe op 29 maart, maar met minder dan 50 procent. Daardoor is een tweede ronde noodzakelijk.

De oppositieleider liet weten dat hij zo snel mogelijk zal terugkeren naar Zimbabwe. Volgens hem moet de tweede ronde uiterlijk plaatsvinden op 24 mei. "Ik ben er klaar voor. Ik ga met een overwinningstour beginnen", aldus Tsvangirai.

Resultaten

Begin mei werd duidelijk dat Tsvangirai Mugabe had verslagen met 47,9 procent tegen 43,2 procent. Volgens MDC is er geknoeid met de resultaten en heeft Tsvangirai wel degelijk met meer dan 50 procent gewonnen (50,3 procent) in de eerste ronde.

Daarom weigerde de partij eerst deel te nemen aan een tweede ronde. De kiescommissie bepaalde echter dat Mugabe aan de macht kon blijven als MDC zou weigeren mee te doen.

Politiek geweld

Het politieke geweld in Zimbabwe is de afgelopen twee weken 'dramatisch' toegenomen. Dit liet de Vereniging van Artsen voor Mensenrechten Zimbabwe (ZADHR) vrijdag weten.

Tsvangirai riep zaterdag op tot een einde van het geweld. Hij verzocht SADC, een samenwerkingsverband van veertien landen in zuidelijk Afrika, vredesbewakers te sturen.

Voorwaarden

Tsvangirai stelt verder als voorwaarden dat internationale waarnemers en media volledige toegang moeten krijgen tot de verkiezingen.

"De Zimbabwaanse kiescommissie (ZEC) heeft zichzelf compleet in diskrediet gebracht. Ze staat aan de kant van de regerende partij ZANU-PF", aldus Tsvangirai. De resultaten van de eerste ronde lieten vijf weken op zich wachten.

Afwijzen

Zimbabwe wijst de voorwaarden die oppositieleider Morgan Tsvangirai heeft gesteld voor de tweede ronde van de presidentverkiezingen van de hand. Dat zei minister van Justitie Patrick Chinamasa zaterdag.

"De beslissende ronde zal worden gehouden binnen het kader van de grondwet en de kieswet", zei Chinamasa. Hij voegde eraan toe dat buiten dit kader geen voorwaarden zullen worden geaccepteerd.

Thabo Mbeki

De Zuid-Afrikaanse president en regionale bemiddelaar Thabo Mbeki is vrijdag in Harare aangekomen. Mbeki houdt gesprekken met politieke leiders als bemiddelaar van het SADC.

Mbeki's softe houding ten opzichte van de politieke crisis in zijn buurland heeft hem internationaal veel kritiek en de bijnaam 'geen crisis' opgeleverd.

Tsvangirai wil dat Mbeki zijn bemiddelingsrol neerlegt, omdat hij te veel aan de kant zou staan van Mugabe.