AMSTERDAM - Patiënten liggen vaak te lang in het ziekenhuis. Tot die conclusie komt hetCollege Bouw Ziekenhuisvoorzieningen in een maandag verschenen rapport over hetgebruik van ziekenhuisbedden, zo meldt de Volkskrant dinsdag.

De gemiddelde duur voor patiënten met een beroerte of een gebroken heup kanvolgens het College worden gehalveerd als het ziekenhuis efficiënter werkt engoede afspraken maakt met mensen die geen ziekenhuiszorg meer nodig heeft.

Het college onderzocht in 102 ziekenhuizen hoelang patiënten op de afdelingenorthopedie en neurologie verblijven. De conclusie is dat als alle 102ziekenhuizen op het gebied van orthopedie zouden werken volgens de methodiekvan nummer 10 op de lijst, bijna 20 procent van de orthopediebedden vrij zoukomen voor het stijgend aantal oudere zieken.

Als de ziekenhuizen bovendien betere afspraken zouden maken thuiszorg,revalidatie en verpleeghuis over de nazorg voor die patiënten, zou zelfs bijna procent van de bedden vrijkomen voor andere patiënten, aldus het college.