DEN HAAG - Vakantiegangers en andere weggebruikers hebben vrijdag flink last gehad van files. Een ongeluk op de A2 bij Eindhoven zorgde in de avondspits voor de meeste problemen. Op het hoogtepunt (rond 17.00 uur) stond er 350 kilometer file, zo meldde de ANWB.

Om 19.30 uur was de drukte grotendeels achter de rug, hoewel het verkeer rond Arnhem nog wel af en toe vaststond. De randweg Eindhoven werd door de politie urenlang afgesloten in verband met een gekantelde vrachtwagen.

De hulpdiensten deelden water uit aan dorstige automobilisten, die onverwacht in de file terechtkwamen.

Nederland

Ook toeristen die Nederland in wilden hadden te kampen met files. Vele Duitsers kwamen in de rij terecht bij de grensovergang op de A12, Belgen stonden in de file op de E19 van Antwerpen naar Rotterdam.

In de ochtenduren was het ook al dringen op de wegen. Vooral vanuit de Randstad naar het oosten en het zuiden was het druk. Opmerkelijk was ook dat vanuit Eindhoven naar het noorden veel verkeer langzaam reed of stilstond.

Friesland

Het mooie weer trok veel mensen naar het waterrijke gebied van Friesland. Vanuit Noord-Holland naar Friesland stond het rond 14.30 uur op de A7 behoorlijk vast. Toen stond er aan de Friese kant van de Afsluitdijk zeker 10 kilometer file.

In de avond zwol de file zelfs aan tot 18 kilometer file.