GANGELT - Voor de deur van een woning in Gangelt-Birgden, vlak over de grens bij Schinveld, is vrijdagmiddag rond 18.00 uur een veertien dagen oud meisje te vondeling gelegd. Dat laat de Duitse politie weten.

Het slechts in een handdoek gewikkelde baby'tje lijkt in goede gezondheid te verkeren, maar is uit voorzorg naar het ziekenhuis van Heinsberg gebracht.

Enkele maanden geleden werd ook in Karken pal aan de grens met Posterholt een in handdoeken gewikkelde baby'tje voor een woning te vondeling gelegd. De politie vermoedde toen dat de ouders uit Nederland kwamen, maar die zijn nooit gevonden.

Onderzoek

Het onderzoek naar de vondeling in Karken, een pasgeboren jongetje met blonde haren, loopt nog. "We hopen de ouders snel te kunnen vinden'', zei een woordvoerder van de politie in Heinsberg vrijdagavond. Het jongetje, dat op 20 januari te vondeling werd gelegd, is bij een pleeggezin ondergebracht.

Ook het vrijdag in Gangelt gevonden meisje gaat voorlopig naar een pleeggezin.

Strafbaar

In Nederland is het te vondeling leggen van een kind een misdrijf, maar in Duitsland niet. De ouders die in Duitsland een baby te vondeling leggen zijn daar niet strafbaar, mits de gezondheid van de vondeling gewaarborgd is.

De reden waarom de Duitse politie toch naar de ouders blijft zoeken is omwille van het kind zelf, niet om 'daders' op te sporen. "Dat kind wil toch de ouders leren kennen, ook al groeit het in een pleeggezin op'', aldus de woordvoerder van de Duitse politie.