BEIROET - Strijders van Hezbollah hebben vrijdag volgens de prowesterse Libanese regering een 'gewapende coup' gepleegd in West-Beiroet. Volgens de coalitie is het doel van de sjiitische beweging de terugkeer van Syrische troepen naar Libanon.

De situatie in het land is erg gespannen. Eerder verklaarde de regering het telecomnetwerk van Hezbollah illegaal omdat het mede voor militaire doeleinden zou worden gebruikt. Ook verving het kabinet het hoofd beveiliging van de luchthaven wegens diens vermeende banden met de sjiitische partij.

De maatregelen leidden tot felle gevechten tussen soennitische aanhangers van de regering en leden van de oppositie onder leiding van Hezbollah die gesteund wordt door Syrië en Iran.

Doden

In Beiroet zijn zeker elf doden gevallen en in het plaatsje Khaldeh ten zuiden van de hoofdstad vielen twee doden door gevechten tussen voor- en tegenstanders van de regering. Zeker dertig mensen zijn de afgelopen dagen gewond geraakt. Nabij de woning van Saad al-Hariri, de leider van het prowesterse regeringsblok in Libanon, sloeg een raket in. Daarbij vielen geen doden of gewonden.

Vluchtelingen

Intussen zijn honderden mensen uit Libanon naar Syrië gevlucht. Veel buitenlanders verlaten het land. De internationale luchthaven van Beiroet is gesloten.

Controle

De Libanese oppositie onder leiding van Hezbollah controleert inmiddels het hele islamitische gedeelte van Beiroet op een district na. De prowesterse strijders in de wijk legden echter na gesprekken met Hezbollah de wapens neer.

In de wijken zijn wel leger en politie present. Het leger is in Libanon erg gerespecteerd en kiest geen partij in de sektarische strijd.

De gevechten van afgelopen dagen zijn de hevigste interne gevechten in Libanon sinds de burgeroorlog van 1975 tot 1990.