DE PUNT - Een brand bij een scheepswerf in De Punt (Drenthe) is vrijdag uitgelopen op een drama waarbij drie brandweermannen om het leven zijn gekomen. De brandweermensen waren vrijwillige medewerkers van het brandweerkorps Eelde. De oorzaak van de brand is nog niet duidelijk.

De omgekomen mannen zijn 29, 38 en 48 jaar oud. De jongste werkte als brandwacht, de twee ouderen waren onderbrandmeester. Hun familie is inmiddels ingelicht, zo liet de gemeente Tynaarlo, waaronder De Punt valt, weten.

De drie omgekomen lieden maakten deel uit van de groep mensen die als eerste naar de brand ging. Hun collega's worden opgevangen door een speciaal crisisteam. Het korps Eelde bestaat uit achttien brandweerlieden.

"Het is ronduit verschrikkelijk wat hier is gebeurd'', zei locoburgemeester Henk Kosmeijer. "Dit grijpt enorm in bij alle medewerkers van onze organisatie. Bij mij persoonlijk, maar ook bij al onze ambtenaren.'' Volgens Kosmeijer wordt het "a hell of a job'' om de brandweerlieden die betrokken zijn bij de brand steun te geven.

Festiviteiten

Het dorp Eelde-Paterswolde is vrijdag in rouwstemming. Alle festiviteiten in het dorp zijn afgelast. Het dorp was in feeststemming omdat er zojuist veel geld was opgehaald voor een stichting die opkomt voor kinderen met kanker. De feesten die bij de inzamelingsactie horen, gaan niet door. Een aantal winkels sloot vrijdag eerder de deuren.

Jan Rijpstra

Burgemeester Jan Rijpstra heeft vanuit Zwitserland zijn medeleven betuigd. Hij liet weten onmiddellijk terug naar Nederland te komen.

Ter Horst

Minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken heeft haar medeleven betuigd met de nabestaanden van de drie omgekomen brandweerlieden in De Punt.

In het tv-programma Nova noemde Ter Horst het "verschrikkelijk wat er is gebeurd voor die kleine gemeenschap''.

Brand

De brand brak vrijdagmiddag rond kwart over twee uit, bij de werf van scheepsreparatiebedrijf Beuving aan de Groningerweg in De Punt. Het bedrijf heeft ook een ruimte voor de opslag van recreatiejachten. Kort nadat de brand uitbrak, kregen omwonenden het advies ramen en deuren te sluiten omdat er kunststofdeeltjes in de lucht kwamen. Dat advies is inmiddels ingetrokken.

Onderzoek

De brand was voor in de avond onder controle. De brandweer heeft een complete compagnie, dat zijn meer dan twintig voertuigen, ingezet om het vuur te bestrijden. De afritten van de A28 werden afgesloten.

Kosmeijer kondigde aan dat er een onderzoek zal komen naar de vraag of alle vergunningen bij het bedrijf wel in orde waren. "Maar dat is nu niet onze grootste prioriteit.''

Condoleances

Op de onofficiële website van het brandweerkorps Eelde stromen de condoleances binnen. Steunbetuigingen van andere korpsen, medeleven van dorpsbewoners en anonieme opmerkingen staan in het gastenboek genoteerd.

Vrijdag rond 22.30 uur ging het al om meer dan zevenhonderd reacties.

"Verschrikkelijk wat jullie is overkomen'', schrijft de brandweer Opheusden. "Helden waren het, helden zijn het en als helden zullen ze herinnerd worden'', aldus de brandweer Kerkrade. En ook: "Hiervoor bestaan geen woorden. Ik zal voor julie bidden'', van een betrokken burger.

Nabestaanden

Voor verwanten van brandweerlieden die betrokken zijn bij de brand in De Punt, is een speciaal telefoonnummer geopend.

Vragen over mensen in het gebied rond de brand kunnen gesteld worden op 0592-266662.