YANGON - Myanmar accepteert Amerikaanse noodhulp om de slachtoffers van de cycloon Nargis te helpen. Dat meldde de staatstelevisie van Myanmar vrijdag.

De zender specificeerde niet hoe de hulp moet worden geleverd of gedistribueerd. De Verenigde Staten hebben voor de kust van buurland Thailand twee marineschepen klaarliggen om te helpen in Myanmar.

Volgens de staatstelevisie werd het besluit genomen tijdens overleg tussen de onderminister van Buitenlandse Zaken Kyaw Thu en het hoofd van de Amerikaanse ambassade in Myanmar, Shari Villarosa.

De zaakgelastigde van de Amerikaanse ambassade heeft de onderminister de voorstellen voor hulp in de komende dagen overhandigd, aldus de spreekbuis van de junta. "Myanmar heeft gezegd dat het akkoord gaat."

'Geruchten'

De staatstelevisie ontkende "geruchten" dat Myanmar hulp van westerse landen afwijst. De junta weigert buitenlandse hulpverleners de toegang tot het land. Myanmar verwelkomt wel hulpgoederen, maar wil het zelf verdelen.

De VS verklaarden donderdag te overwegen om hulpgoederen vanuit de lucht te droppen in Myanmar. Daarvoor staan vliegtuigen en helikopters klaar in Thailand.

VN

De Verenigde Naties hervatten de noodhulp aan Myanmar dat is getroffen door een verwoestende cycloon. Volgens het Wereldvoedselprogramma (WFP) van de VN gaan zaterdag twee vliegtuigen met hulp naar Myanmar. Dat maakte het WFP vrijdag bekend.

Eerder op de dag had de organisatie de hulpvluchten gestaakt vanwege "onacceptabele beperkingen" opgelegd door de junta van Myanmar.

Secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties is er tot dusver niet in geslaagd direct in contact te treden met de militaire leiders van Myanmar. Dat maakte hij vrijdag bekend. Myanmar werd in het weekeinde getroffen door een verwoestende cycloon die tienduizenden levens eiste en heeft veel hulp nodig.

"Ik heb geprobeerd om het leiderschap van Myanmar direct te spreken. Spijtig genoeg ben ik er niet in geslaagd contact met ze te leggen'', zei Ban tijdens een bezoek aan het Carter Center in Atlanta.

Miljoenen

De Verenigde Naties zullen de internationale gemeenschap vragen om 187 miljoen dollar (120,8 miljoen euro) voor noodhulp aan Myanmar beschikbaar te stellen. Dat meldden de VN vrijdag in een verklaring.

Het geld zal voornamelijk voor voedsel (56 miljoen dollar), logistiek (49,6 miljoen dollar), tijdelijk onderdak (20,3 dollar) en medicatie (15,8 miljoen dollar) worden gebruikt.

AzG

Artsen zonder Grenzen (AzG) stuurt vrijdag haar eerste vliegtuig met 40 ton hulpgoederen naar Myanmar. Dat heeft de hulporganisatie bekendgemaakt. Het vliegtuig heeft toestemming om te landen en zal naar verwachting zaterdag aankomen. Teams van AzG staan klaar om het materiaal onmiddellijk naar het getroffen gebied te vervoeren.

De zending bestaat uit materiaal voor waterzuivering en sanitaire voorzieningen, noodhulpgoederen en voedsel. Artsen zonder Grenzen wil ook zo snel mogelijk haar mankracht in het getroffen gebied uitbreiden. Medewerkers in diverse landen wachten momenteel op visa. Een groot aantal hulpvluchten kunnen doorgang vinden zodra Myanmar toestemming geeft om te landen.