DEN HAAG - Minister Ronald Plasterk (Onderwijs) wil dat universiteiten en hbo-instellingen intakegesprekken voeren met studenten voordat die aan een studie beginnen. Ze kunnen dan informatie geven over wat de studie precies inhoudt en welke eisen ze stelt.

Plasterk wil hiermee voorkomen dat middelbare scholieren een studie kiezen die later te hoog gegrepen blijkt. Daardoor komt er minder uitval op universiteiten en hbo-instellingen, zei hij vrijdag na de ministerraad.

In het selecteren van studenten 'aan de poort' ziet het kabinet niets. Het diploma van vwo of havo is het toelatingsdiploma, aldus Plasterk.

Ook differentiatie van collegegeld wijst de minister af. Voor zogeheten colleges, kleinschalige onderwijsinstellingen op een campus, wil hij echter een uitzondering maken, zowel in bachelor- als in de masterfase.

Karakter

Volgens Plasterk zijn de intakegesprekken niet bedoeld als een vorm van selectie vooraf. Maar ze hebben wel een ander karakter dan de open dagen die universiteiten en hogescholen nu organiseren.

Die dienen vooral om studenten te werven, terwijl de intakegesprekken ook op eventuele risico's moeten wijzen. "Het is belangrijk dat studenten een goede keus maken", zei Plasterk.

Experimenteren

Het kabinet wil eerst experimenteren met intakegesprekken. Plasterk denkt dat het nogal wat van de organisatie van onderwijsinstellingen vergt om ze te organiseren.

Daarom gaat hij eerst praten met universiteiten en hogescholen. Plasterk overweegt nog niet om geld uit te trekken voor zijn plan, omdat hij denkt dat het voorkomen van studieuitval juist besparingen zal opleveren.