RIJSWIJK - Zware regen- en onweersbuien zorgden maandagmiddag en -avond voor veel overlast in grote delen van het land. Op veel plaatsen had de brandweer de handen vol aan meldingen van ondergelopen straten en huizen en omgewaaide bomen. Ook het treinverkeer ondervond hinder van het noodweer.

Het KNMI waarschuwde al ruim van tevoren voor slecht weer. De buien troffen het hele land, met uitzondering van het westen en het zuiden. Het KNMI-weerstation in Marknesse mat na een wolkbreuk tussen 14.30 en 17.00 uur maar liefst 111 millimeter regen. Op verschillende plaatsen vielen hagelstenen van een tot anderhalve centimeter doorsnee, meldde het weerinstituut. Bovendien waren er flinke windstoten, tot 96 kilometer per uur.

Zutphen en Warnsveld

Vooral in de omgeving van Zutphen en Warnsveld ging het er hevig aan toe. Tal van bomen sneuvelden en de brandweer en politie werden overstelpt door telefoontjes. De alarmcentrale van de politie Achterhoek raakte overbelast door de grote hoeveelheid meldingen.

Asielzoekerscentrum

Een windhoos blies maandagavond de daken van een aantal woningen bij een asielzoekerscentrum aan de Loër Enkweg in Zutphen. Volgens de politie moesten ruim 380 bewoners worden geëvacueerd. Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) regelde opvang bij andere asielzoekerscentra in de omgeving. Over de schade is nog niets bekend. Niemand raakte door het incident gewond.

Naast het asielzoekerscentrum waaide volgens de politie nog bij zeker één huis in Zutphen het dak eraf. Ook in Steenderen, Harfsen, Laren en Lochem waaiden veel bomen om en liepen woningen veel schade op. In het Twentse Haaksbergen brandde een boerderij volledig uit na blikseminslag.

Treinverkeer

Het noodweer zorgde voor problemen in het treinverkeer in en rond Zutphen. In het begin van de avond botste een trein op een op de rails gevallen boomstam tussen Vorden en Zutphen. Bij het ongeval vielen geen gewonden. Door blikseminslag reden sinds het einde van de middag ook geen treinen tussen Zutphen en Deventer en minder treinen tussen Zutphen en Arnhem. Tussen Zutphen en Lochem lag het treinverkeer stil doordat er bomen op het spoor lagen. De vertragingen duurden enige tijd, omdat de brandweer niet genoeg capaciteit had om de rails vrij te maken.

Zendmast Hilversum

De bliksem trof ook de zendmast op het Media Park in Hilversum, waardoor de radiozenders Sky Radio en ID&T anderhalf uur uit de lucht waren. Rond 15.50 uur werd de satellietontvanger geraakt en werd de programmadoorvoer voor de zenders gestoord. Volgens een woordvoerder van Nozema liep de mast geen grote schade op, maar was het incident vervelend voor Sky Radio en de nieuwe dancezender omdat ze net een nieuwe frequentie hebben en meteen de dupe waren van een storing.

‘Gekkenwerk’

De brandweer in Kampen moest met vijftig man en het voltallige wagenpark uitrukken na hevige regenval maandagmiddag. Kelders en straten liepen onder en her en der waaiden bomen om. De brandweerofficier van dienst sprak van “gekkenwerk”. In de hele stad liep het water bij de huizen naar binnen. Ook de reinigingsdienst van de gemeente werd ingezet voor een volledig ondergelopen parkeerplaats bij een supermarkt in de binnenstad. Volgens de officier is de wateroverlast in Kampen in jaren niet zo erg geweest.

Helmond

Ook in Helmond zorgde het slechte weer voor veel overlast. Vooral bomen moesten het hier ontgelden. Veel auto's raakten beschadigd door afgebroken takken. Voor zover bekend vielen hier ook geen gewonden.

Het KNMI waarschuwde maandagavond nog steeds voor zware regen- en onweersbuien, mogelijk met hagel en windstoten. De voorspelling gold vooral voor het noordoosten van het land.