AMSTERDAM - De Amsterdamse afdeling van de PvdA wil dat het Rijk financieel te hulp schiet bij het tekort van de aanleg van de Noord-Zuidlijn. De partij vindt het niet goed dat de hoofdstad zelf voor de honderden miljoenen moet opdraaien, liet zij vrijdag weten.

Onlangs maakte wethouder Tjeerd Herrema (Verkeer en Vervoer) bekend dat de aanleg van de metrolijn, die Amsterdam-Noord met de Zuidas moet verbinden, twee jaar vertraging heeft opgelopen.

Kosten

Ook vallen de kosten tientallen miljoenen hoger uit. Het is de zoveelste keer dat de gemeente tegenvallers te verwerken krijgt bij de aanleg van de Noord-Zuidlijn.

Volgens de PvdA heeft Amsterdam in 2002 dan wel met het Rijk afgesproken dat de stad tegen een afkoopsom zelf de risico's voor het project zou dragen, maar die blijken nu veel groter dan verwacht.

De kosten voor de metrolijn waren in eerste instantie begroot op 1,46 miljard euro. Inmiddels zijn die opgelopen tot 2,2 miljard.

Gemeentelijke bijdrage

De gemeentelijke bijdrage is volgens raadslid Michiel Mulder, woordvoerder financiën, inmiddels 900 miljoen euro. "Dat is zo'n 40 procent van de totale kosten.

Normaal wordt in Nederland zo'n 25 procent door lokale partijen gefinancierd bij grote infrastructurele projecten." De sociaal-democraten dringen er dan ook bij de wethouder op aan een afspraak te maken met het Rijk.