DELFT/VLISSINGEN - Reptielenzoo Serpo in Delft krijgt op het ogenblik veel meldingen over slangen 'in het wild'. Het gaat om slangen die eerder aan hun eigenaar ontsnapt zijn en zich schuilhielden.

Door het warme weer zijn de koudbloedige dieren actiever en gaan op zoek naar eten. Daarbij glippen zij af en toe een woning binnen door een openstaand raam of een openstaande deur, daarbij soms veel paniek veroorzakend.

Medewerkers van Serpo in Delft vingen zondag twee slangen: een had zich verschanst in een kast, de ander lag achter een televisie. Via de dierenambulance en de politie in de regio Haaglanden kwamen de afgelopen dagen nog twee slangen binnen bij de opvang.

Volgens woordvoerder W. Getreuer van Serpo geldt het fenomeen van de 'wilde' slangen voor het hele land. “Het valt op dat de afgelopen twee jaar steeds meer slangen zijn gesignaleerd. Mogelijk komt dat doordat mensen steeds gemakkelijker aan slangen kunnen komen. Er is bijna wekelijks een beurs waar je slangen kunt kopen.”

Houdini

Serpo is samen met Reptielenzoo Iguana in Vlissingen het officiële opvangadres voor koudbloedige dieren in Nederland. Maar ook vogelopvangplaatsen ontfermen zich over slangen. Serpo krijgt jaarlijks vijftig tot honderd slangen binnen. In de meeste gevallen gaat het om voor mensen volkomen ongevaarlijke exemplaren als rattenslangen. Getreuer wijt het forse aantal ontsnappingen onder slangen aan 'menselijke stommiteiten' en ondeugdelijke terraria. ”Slangen zijn ware Houdini's.”