DEN HAAG - De eerste debatavond van Geert Wilders met moslims en anderen over de anti-Koranfilm Fitna gaat niet door. De PVV-fractie heeft de bijeenkomst op 16 mei in Waddinxveen afgeblazen, omdat te weinig moslims zich hebben aangemeld.

Wilders liet vrijdag weten bedroefd te zijn. De moslimgemeenschap heeft volgens hem maandenlang om een debat geschreeuwd. Maar nu de kans zich voordoet, durft zij de confrontatie niet aan, aldus de PVV-leider.

Verscheidene moslimorganen hebben Wilders voor het uitkomen van Fitna voor een discussie benaderd, maar de PVV-leider ging daar nooit op in. Hij zei graag naar aanleiding van de film te willen debatteren.

In totaal ongeveer 175 mensen uit de regio Gouda hadden zich voor de debatavond aangemeld. Onder hen was slechts een handvol moslims, ondanks herhaalde oproepen in media aan hun adres om te komen.

Lafheid

Ook drie imams uit Gouda, drie radicale imams uit Amsterdam, Den Haag en Tilburg en de Goudse PvdA-wethouder Marion Suijker (Integratie) sloegen de uitnodiging om aan de discussieavond deel te nemen, af.

Volgens Wilders hebben zij daarmee hun lafheid aangetoond. De imams eisten van te voren overleg over de thema's die aan de orde zouden komen. Ook wilden zij dat een onafhankelijke voorzitter de bijeenkomst zou leiden. Wilders wilde op die voorwaarden niet ingaan.

Constructief

De PVV vindt al met al dat er nu een te kleine basis is om "een constructief en open debat te houden over de reële gevaren van de islamisering van Nederland en de falende immigratie- en integratiepolitiek van de afgelopen decennia en het effect daarvan op lokaal niveau".

Het was de bedoeling na de avond in Waddinxveen ook in de rest van het land soortgelijke debatten te houden. De PVV gaat nadenken over manieren om alsnog in debat te komen met moslims en anderen die "de last van de massa-immigratie moeten dragen".

Yassin Elforkani

Jongerenimam Yassin Elforkani uit het Amsterdamse stadsdeel Slotervaart wijst het verwijt van lafheid van de hand. "Wilders wilde zijn eigen feestje bouwen en alles zelf doen. Hij wilde geen evenwichtig debat."

De PVV-leider stond niet toe dat moslims inspraak hadden in het programma van de bijeenkomsten, zoals "normaal de procedure is", aldus de jongerenimam. Elforkani nodigt Wilders opnieuw uit met Amsterdamse moslims in debat te gaan, maar dan moeten zij samen met de PVV-leider de discussie wel kunnen voorbereiden.