EXLOO - Nederland is vanaf het pinksterweekend een Nationaal Ezelmuseum rijker. De collectie van het museum in het Drentse plaatsje Exloo bestaat uit duizenden beeldjes, afbeeldingen, documenten en wetenswaardigheden over ezels.

Initiatiefnemer J. van Turnhout hoopt met het museum wat meer begrip te kweken voor het sympathieke hoefdier. "Het is, in tegenstelling tot wat de volkswijsheid stelt, een ontzettend intelligent dier. De ezel is alleen continu op zijn hoede. Dat kun je koppigheid noemen, maar ook wijsheid. Ik denk dat veel mensen een hoop van de ezel kunnen leren."

Ongeboren ezel

In het museum zijn duizenden stenen beeldjes van ezels te vinden uit onder meer Indonesië, Spanje en India. Ook zijn een aantal pluchen ezels te zien, waaronder het speelgoeddier dat gebruikt is voor een beroemde Amerikaanse reclame voor parketvloeren. Een ander pronkstuk uit de collectie is een ongeboren ezel op sterk water.

Van Turnhout hoopt dit jaar minimaal 20.000 mensen naar het Ezelmuseum te kunnen lokken. In de loop van het jaar komt er een kinderhoek, waar jonge kinderen op speelse wijze met de ezel kennis kunnen maken. Misschien komen er op den duur ook levende ezels bij het museum.