SCHIPHOl - De staking bij bagage- en passagierafhandelaar Menzies heeft vrijdagochtend op Schiphol niet tot grote problemen geleid. Sommige vluchten zijn vertraagd, maar de directie van de luchthaven achtte extra maatregelen om de gevolgen op te vangen niet nodig.

De eerste stakingsdag is er geen contact geweest tussen Menzies en de vakbonden, tot ongenoegen van FNV Bondgenoten. "Ze hebben niets van zich laten horen", constateert bestuurder Jan van den Brink van FNV Bondgenoten. "Er zit totaal geen schot in de zaak. Maar wij gaan onverminderd door."

Menzies liet vrijdagmiddag weten "de tijd niet te hebben" voor gesprekken met de vakbonden. "We zijn marginaal bezet en concentreren ons nu op het beperken van de schade", aldus een zegsman.

Gevolgen

Volgens Menzies zijn de gevolgen van de staking redelijk beperkt. René Windhouwer, verantwoordelijk voor het personeelsbeleid bij het bedrijf, erkent dat er actiebereidheid bij het personeel bestaat en dat er minder mensen aan het werk zijn dan ingeroosterd, "maar het werk gaat door".

De sfeer onder de werkenden, die door de actie extra werk moeten doen, zou goed zijn.

Eisen

De personeelsleden van Menzies eisen 3,5 procent meer loon. De bagageafhandelaar wil niet meer dan 1,5 procent loonsverhoging bieden. De rechtbank in Utrecht bepaalde donderdag dat de personeelsleden van Menzies hun recht om het werk neer te leggen mogen uitoefenen.

De rechter zei te beseffen dat Menzies, passagiers en het luchtverkeer op de grootste Nederlandse luchthaven hinder zouden ondervinden, maar die zou niet van een ontoelaatbare omvang zijn, zoals Menzies had beweerd.

Vakbond de Unie

Vakbond de Unie verwachtte vrijdagochtend op basis van het aantal personeelsleden dat zich als staker had ingeschreven, dat ongeveer 20 procent van het personeel vrijdag het werk neerlegt.

Menzies handelt ongeveer 10 procent van alle bagage op Schiphol af. Het bedrijf werkt voor zestien luchtvaartmaatschappijen, waaronder Arkefly, easyJet, Singapore Airlines en Surinam Airways.

Begrip

Passagiers van die maatschappijen tonen begrip voor de staking, maar vrezen dat hun bagage zoekraakt. Zo had Jolanda Overkleeft uit Hoofddorp voor alle zekerheid de jurk en schoentjes voor de bruiloft in Engeland waar ze zaterdag bruidsmeisje en getuige zal zijn, in de handbagage gedaan.

Een gezin uit Noordwijk zag de strandvakantie in Turkije met een dag bekort, omdat hun vliegtuig niet om 09.30 uur, maar op zijn vroegst om 22.00 uur naar dat land zou vertrekken.